Reewildtelling 2019 van start
Dit weekend start de reewildtelling. Dan tellen jagers, samen met andere vrijwilligers en medewerkers van natuurorganisaties, de reeën in Nederland. Er wordt drie keer geteld in één weekend en de cijfers worden gemeld bij de provincie. De coördinatie van de telling is in handen van de plaatselijke jagersvereniging, de wildbeheereenheid. Begin april zijn de laatste tellingen.
Doel van een goed reewildbeheer is een gezonde reewildpopulatie. Een populatie, die past bij de voedsel- en rustmogelijkheden in het gebied. Voorkomen van schade aan land- en bosbouw en het voorkomen van aanrijdingen zijn andere belangrijke aspecten, die meegewogen worden. De Faunabeheereenheid van de provincie bepaalt op grond van het vastgestelde Faunabeheerplan hoeveel reeën er kunnen leven. En dus ook hoeveel er worden geschoten.
Nederland heeft ruim 290 wildbeheereenheden (WBE’s). Iedere WBE besteedt gemiddeld bijna 270 uur aan de tellingen. De WBE’s verzamelen de telgegevens en voeren die in in een database. Die informatie komt bij de provinciale Faunabeheereenheid, die hier haar plan op maakt.
Foto: Agnes Spiering