06:11
21:00
Nachtmodus

Recordaantal vrouwen doet examen jachtopleiding

Cursusseizoen 2023/2024 alweer bijna vol

Bijna 1200 jachtcursisten deden deze maand examen voor het jachtdiploma. niet eerder was het aantal cursisten en daarmee ook het aantal vrouwen dat het jachtexamen deed zo hoog.

Voor het vierde jaar op rij meldden zich meer dan duizend jachtcursisten zich aan voor de jachtopleiding. Met dit jaar een recordaantal van 1197 personen zat de jachtopleiding wederom helemaal vol. De jachtopleiding lijkt populairder te zijn dan ooit. Ook voor komend jaar is de cursus al bijna volgeboekt. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij voor het cursusseizoen 2023/2024 dat in november van start gaat.

Slechts 36% van de examenkandidaten is in één keer op alle onderdelen geslaagd. De theorie werd door 80% in één keer gehaald. De moeilijkheid lag met name in de praktijkonderdelen (de schietoefeningen), waarbij percentueel het hagelschieten het lastigst bleek. In september vinden de herkansingen op de verschillende onderdelen plaats.

Vrouwen en jongeren
In de afgelopen veertien jaar was het aantal vrouwen dat de jachtopleiding volgt niet zo hoog als nu. Dit jaar namen 150 vrouwen deel aan de opleiding. Dit komt neer op 14,7%. In het seizoen van 2004/2005 was dit met 54 vrouwen op een totaal van 726 deelnemers nog 7,4%. Het aantal jongeren dat zich inschrijft voor de jachtopleiding bedraagt al meerdere jaren op rij ongeveer 50%. Ook dit jaar was meer dan de helft van het totaal aantal cursisten jonger dan 36 jaar.

  • Delen: