06:25
19:02
Nachtmodus

Limburgs Faunadebat succesvol

Het Groot Limburgs Faunadebat in Baexem was donderdagavond 9 februari met een deelname van negen politieke partijen, 120 bezoekers in de zaal en 123 kijkers via de livestream een mooi succes. Na een levendige discussie aan de hand van enkele scherpe stellingen, kregen de aanwezigen een duidelijk beeld van de standpunten van de verschillende politieke partijen in hun provincie. Dit werd nu de provinciale verkiezingen voor de deur staan, als zeer waardevol ervaren.

Na een korte inleiding over de behaalde politieke succes in Limburg de afgelopen bestuursperiode, werd er even wat dieper ingegaan op het wildenzwijnenbeheer in de provincie. Daarnaast gaf jager en bioloog Willem Maris een toelichting op de patrijzenprojecten in de provincie, waarbij ook het effect van predatorenbeheer werd onderstreept.

Exoten vangen of doden?

Gespreksleider Bart Pastoors liet het diverse pluimage aan aanwezige politieke vertegenwoordigers levendig discussiëren aan de hand van verschillende stellingen. Het bruggetje naar effectief predatorenbeheer werd aan de hand van de voordracht van Willem Maris makkelijk gemaakt. Wel of niet exoten vangen en/of doden? Daarnaast was er een stelling over beverbeheer en of dit al dan niet door vrijwillige of professionele jagers moet worden uitgevoerd. Ook werd onder de politieke partijen gepeild of zij een meer sturende rol van Gedeputeerde Staten voorstaan als het gaat om de uitvoering van faunabeheerplannen.

Wolf in Limburg

Tot slot werd ook de komst van de wolf in Limburg nog even besproken, nadat lokale schapenhoudster Gitta Backer haar persoonlijke angsten en zorgen met de aanwezigen had gedeeld. Evenals in de rest van Nederland, zorgde de wolf ook hier voor de nodige verdeeldheid en uiteenlopende standpunten onder de politici. De verschillen werden echter na het debat onder het genot van een drankje, weer even terzijde geschoven.

 

  • Delen:

Gerelateerd nieuws