05:32
21:39
Nachtmodus

Jagersvereniging vraagt minister Schouten om transparante afweging gebruik e-collar

Op 20 mei jongstleden beantwoordde minister Schouten de Kamervragen van CDA-Kamerlid Maurits von Martels over het gebruik van de e-collar. Von Martels had vragen gesteld over het aangekondigde totaalverbod op het gebruik hiervan. In haar antwoorden laat Schouten onder andere weten dat ook voor jacht, beheer en schadebestrijding geen uitzondering wordt gemaakt.

Vandaag stuurde de Jagersvereniging als reactie hierop een brief naar minister Schouten waarin ze haar verbazing uit over het negeren van de inhoud van gesprekken die het ministerie met de Jagersvereniging de afgelopen twee jaar voerde. Daarin werden de criteria voor uitzonderingssituaties besproken waartoe ook de jachtpraktijk behoort.

De Jagersvereniging geeft in de brief tevens aan dat er in de beantwoording van de Kamervragen een algemene verwijzing wordt gegeven naar recent onderzoek zonder dit onderzoek nader te noemen. Zij vraagt de minister dan ook opnieuw te kijken naar resultaten van wetenschappelijk onderzoek en een transparante afweging te maken over het gebruik van de e-collar in uitzonderingssituaties.

Al eerder liet de Jagersvereniging weten dat de jachtpraktijk als uitzonderingssituatie moet worden gezien voor het gebruik van een stroomband. Dit omdat er zich in het veld situaties kunnen voordoen waarbij de jachthond in een gevaarlijke situatie kan komen. Bijvoorbeeld wanneer hij bij een weg terecht komt en die dreigt over te steken omdat aan de overkant van de weg een geschoten gans is gevallen. In dit soort situaties moet de jager of voorjager de jachthond op afstand kunnen waarschuwen.

 

Bekijk de antwoorden op de Kamervragen

Beantwoording vragen over algeheel verbod op gebruik stroomband
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws