05:53
21:37
Nachtmodus
Foto: Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

Jagersvereniging: Gebruik e-collar tijdens de jacht moet mogelijk blijven, jachtpraktijk moet worden erkend als uitzonderingssituatie

Gisteren maakte minister Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) bekend dat de stroomhalsband voor honden (de e-collar) verboden wordt na 1 juli 2020. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties waarbij gebruik noodzakelijk is, staat Schouten de e-collar toe. Volgens de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is het gebruik van de e-collar tijdens specifieke jachtsituaties ook zo’n uitzonderlijke situatie.

‘Het kan gebeuren dat een gans geschoten wordt die aan de overkant van een weg valt,’ geeft directeur Laurens Hoedemaker als voorbeeld. ‘De jachthond heeft geleerd de gans op te halen en dan zal hij de weg over willen steken. Hij let daarbij uiteraard niet op het verkeer. Dat kan voor zeer onveilige situaties zorgen. In zo’n geval moet de jager zijn hond op afstand kunnen waarschuwen. Bij een hond met veel werklust die ver van de jager af werkt kan het gebruik van een e-collar dan noodzakelijk zijn om ongelukken te voorkomen.’

Het gebruik van de e-collar tijdens jachtsituaties is in de praktijk beperkt, maar er kunnen situaties zijn waarbij het gebruik noodzakelijk is. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is hierover in gesprek met het ministerie van LNV. Zij pleit er voor dat de activiteiten in het kader van jacht, beheer en schadebestrijding in de Regeling als uitzonderingssituatie worden gekenmerkt, of dat jagers ontheffing voor het gebruik van een e-collar kunnen aanvragen.

Op 3 juni 2019 stuurde de Jagersvereniging minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een brief met de reactie van de Jagersvereniging op de e-collar.

Brief aan minister Schouten over de e-collar

Download de brief van de Jagersvereniging over de e-collar
  • Delen:

Meer informatie