05:22
21:58
Nachtmodus

Jager Maarten van Essen trots op zijn ‘Boom van het Jaar’

Wat begon als leuk tijdverdrijf tijdens de eerste coronagolf, resulteerde in deelname aan de internationale ‘Tree of the Year’-verkiezing. Maarten van Essen maakte graag foto’s van zijn 150-jarige lindeboom en besloot die aan een breder publiek laten zien. Hij maakte een Instagram-account aan en binnen de kortste keren had de lindeboom – Tilia gedoopt – ruim drieduizend volgers. Tilia veroverde de Nederlandse titel ‘Boom van het Jaar’ en werd korte tijd later door SBNL Natuurfonds genomineerd voor de Europese titel ‘Tree of the Year’.

Van Essen is gepassioneerd jager en natuurliefhebber. Hij woont in een oude pastorie naast de kerk en het klooster van Maasniel, wat inmiddels een wijk van Roermond is geworden. Lindeboom Tilia begon haar leven in de tuin van de pastorie als etagelinde, gesnoeid in drie lagen. Inmiddels is de bovenste laag uitgegroeid tot een weelderige kruin en zijn de onderste twee lagen weggesnoeid. “Dat geeft haar een karakteristiek uiterlijk”, vertelt Van Essen, die zijn boom inmiddels vanuit tientallen invalshoeken heeft gefotografeerd.

Klimaatbewust
Hoewel 150 jaar best oud is voor een boom, komt Tilia nog maar net kijken als je haar naast de andere kandidaten van de Tree of the Year-verkiezing zet. “Haar positie inspireerde mij om een verhaal om haar heen te vertellen”, vertelt Van Essen. “Het is het verhaal van een klimaatbewuste jonge vrouw, die al een indrukwekkend verleden heeft, maar ook nog een hele toekomst voor zich. Ze biedt een thuis aan een familie eekhoorntjes, een respectabele hoeveelheid vuurwantsen, boomkruipers, gaaien, eksters en niet te vergeten vleermuizen. Tijdens de bloei in juni gonst de boom van de enorme hoeveelheid hommels en bijen die Tilia met een bezoek vereren.”

Biodiversiteit
Als jager en natuurliefhebber wordt Van Essen enthousiast van de biodiversiteit rondom zijn lindeboom. “Natuurlijk denk ik wel eens ‘er zijn belangrijkere dingen om je druk over te maken’, maar ik vind mooie oude bomen ook belangrijk. Uiteindelijk is 150 jaar een respectabele leeftijd. En natuurlijk maak je je als jager ook wel eens zorgen om de klimaatverandering en wat dit betekent voor de natuur en de prachtige eeuwenoude bomen in ons land.”

Alleen al om daar even bij stil te staan, roept Van Essen op om te stemmen op zijn ‘jongedame’ onder de Europese kandidaten van de ‘Tree of the Year- verkiezing. “Tilia eet geen vlees, vliegt niet en neemt zelfs CO2 op. Wat wil je nog meer van een klimaatbewuste dame met haar eigen, unieke Instagram-account?”

Doe mee en help de Nederlandse Tilia aan de titel ‘Tree of the Year’! Stem nu via www.treeoftheyear.org/vote. Let op: Breng voor het einde van deze maand TWEE stemmen uit en BEVESTIG deze via de mail.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws