06:27
20:46
Nachtmodus
Foto: Erik van Til

Handleiding plaatsen en maken van broedkorven

Om ervoor te zorgen dat een vogelsoort als de wilde eend in aantallen toeneemt, zijn er drie dingen nodig: verbetering van de biotoop, bestrijding van predatoren en het verhogen van het broedsucces. Het plaatsen van broedkorven zorgt voor het aanpakken van het derde punt, door de eenden beschutte nestelgelegenheid op het water te bieden.

Plaatsingsrichting

De richting van de vliegopening is van groot belang bij het plaatsen van de eendenkorven. Niet alleen dient de achterkant gericht te zijn op de overheersende windrichting, ook moet voorkomen worden dat de vliegopening gericht is op notoire zitplekken van kraaien. Dit doet u door de korf iets achteroverhangend te plaatsen, met als bijkomen voordeel dat het eendje de eieren niet mee naar buiten kan rollen bij het verlaten van het nest. Uiterst belangrijk is het opvullen van de achterkant van de eendenkorf met fijngeknipt oud hooi. Dit om de korf winddicht te maken. Door alvast een kuiltje in het hooi te drukken wordt de korf nog aantrekkelijker voor de eendjes.

Het maken van een hooigevulde gaasrol naar Engels-Amerikaans voorbeeld

In Amerika en Canada worden ze al vele jaren gebruikt en vanwege het succes van deze moderne eendenkorven hebben ze ondertussen de bijnaam ‘Mallard Factories’ verdiend. Met een broedsucces van 80 procent lijk deze bijnaam zeer zeker op zijn plaats.

Zelf deze broedkorf maken?

Stap 1. Het gereedschap. Voor dit project heeft u nodig: een nijptang, kniptang, c-ringen met bijbehorende tang, gaas van een niet te grove diameter (hier gebruikten we 10x10mm.), een rolmaat, hooi en een paar baksteentjes

Stap 2. Gaas afmeten. U meet twee meter gaas af en knipt dit af

Stap 3a. Broedtunnel op maat maken. Aan een kant van het gaas meet u 85 centimeter af en u vouwt het dubbel

Stap 3b. Broedtunnel op maat maken Vastzetten met de C-ringen

Stap 4. Een laag hooi aanbrengen. Op de overige 1,15 meter legt u een dikke laag hooi, dit is passen en meten om de hooilaag zo dik mogelijk te krijgen terwijl de broedtunnel wel geheel door hooi wordt omsloten.

Stap 5. Oprollen en gaas vastklemmen. Na het oprollen zet u het geheel vast met de C-ringen, waarmee de eendenfabriek na het toevoegen van een flinke pluk fijngeknipt hooi klaar is.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws