05:22
21:58
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Gebruik mechanisch of elektronisch aangedreven lokvogels bij uitvoering landelijke vrijstelling toegestaan

Momenteel wordt er ten behoeve van schadebestrijding volop op duiven en kraaien gejaagd omdat gewassen afrijpen en de oogst in volle gang is. Hieronder een reminder wat de regels zijn omtrent het gebruik van mechanisch of elektronisch aangedreven lokvogels.

Sinds 4 oktober 2017 is het toegestaan om (niet-levende) lokvogels, akoestische middelen (niet zijnde elektronisch) en lokvoer te gebruiken bij de uitvoering van de landelijke vrijstelling op zwarte kraai, houtduif, Canadese gans en kauw.

Naar aanleiding van vragen die toentertijd zijn gesteld aan en door de FBE Utrecht heeft het ministerie aangegeven dat mechanisch of elektronisch aangedreven lokvogels (bijvoorbeeld de duivenmolen, kraaimagneet of kraaiencarrousel) ook onder de categorie niet-levende lokvogels vallen en derhalve zijn toegestaan (zie hier het volledige nieuwsbericht van de FBE Utrecht).

Let op:

  • Het gebruik van de mechanisch of elektronisch aangedreven lokvogels voor de bejaging van houtduiven is niet toegestaan in de periode waarop de jacht op deze soort is geopend van 15 oktober tot 31 januari.
  • Het gebruik van elektronische akoestische middelen (bandopnemers, telefoon, etc.) blijft verboden bij de uitvoering van de landelijke vrijstelling TENZIJ door middel van ontheffing vrijstelling verleend kan zijn/worden op het verbod.

zie hier het volledige nieuwsbericht van de FBE Utrecht

Open de PDF
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerde items