05:41
21:48
Nachtmodus
Foto: Vincent Nederpel

Ganzenoverlast in Kinderdijk: ‘Ze poepen alles onder en kwetteren de hele nacht door’ – Trouw

In Trouw verscheen op 7 december een artikel over de groei van de ganzenpopulatie in Kinderdijk (Zuid-Holland). De krant spreekt met een bewoner, het waterschap en de vogelwerkgroep. In dit artikel wordt de natuurschade in beeld gebracht: de dalende waterkwaliteit door ganzenpoep en het verdwijnen van het rietlandschap.

De dieren broeden in Natura 2000-gebied ‘Boezems Kinderdijk’. In De Overwaard zaten er in 2015 nog 600 broedparen, in 2019 was dat aantal opgelopen naar 1.900. Dit heeft gevolgen voor de waterkwaliteit en het riet.  Zo melden de geïnterviewden dat ze het landschap snel hebben zien veranderen: ‘Het karakteristieke wuivende rietlandschap van de Overwaard is in vijf à tien jaar tijd voor een groot deel verdwenen.’

Rietstekjes

Dat is reden voor het Waterschap Rivierenland om de aantallen ganzen naar beneden te krijgen. Door eieren te schudden en een enkele gans te bejagen, maar de stand blijft hoog. Het riet verdwijnt in hoog tempo en dat heeft gevolgen voor andere soorten. Zo zijn kleine karekiet en snor fors afgenomen. Een poging van het waterschap om nieuw riet te laten groeien op een aangelegd rieteiland liep op niets uit. Het aangelegde eiland bleek vooral een plek waar wilgen groeiden en het jonge riet werd al snel door de ganzen ontdekt. Nu plaatst het waterschap bakjes met rietstekjes.

Nieuw rietlandschap lastig te creëren

Het creëren van nieuw rietlandschap blijkt lastig. En ook als het wel lukt om de stekjes te laten aanslaan, zullen de jonge planten snel verdwijnen in de maag van de ganzen.

Lees het hele artikel op Trouw.nl

Ganzenoverlast in Kinderdijk: ‘Ze poepen alles onder en kwetteren de hele nacht door'
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws