05:53
21:37
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Eerste wolf gevestigd in Brabant, Drentse wolf weer vertrokken

Uit de rapportage van BIJ12 die 9 december 2020 verscheen, blijkt dat de eerste wolf zich definitief in Noord-Brabant heeft gevestigd. De wolf die geruime tijd in Drenthe werd gezien, is weer verdwenen. De rapportage is opgesteld over de periode van 17 juli tot en met 30 oktober 2020. 

Wanneer een wolf gedurende minimaal zes maanden in een vast gebied verblijft, spreekt de Nederlandse overheid over een ‘gevestigde’ wolf’. Dit is nu het geval in Brabant. Het gaat om GW1625m, een mannetje, die zich ophoudt in het gebied Groote Heide tussen Eindhoven en Weert. Zowel in het Noord-Brabantse als in Limburgse deel van het gebied stelde men via schademeldingen vast dat het om dezelfde wolf ging. Hiermee wordt Brabant de derde provincie waar sprake is van vestiging van deze diersoort. Eerder vestigde de wolf zich al in Gelderland en Drenthe.

Wolf weg uit Drenthe

Echter, waar in Drenthe in de vorige rapportage werd gemeld dat wolf GW1261m zich in deze provincie had gevestigd, blijkt er na midden juli geen melding uit Drenthe meer binnengekomen te zijn. Eind oktober meldde het Duitse instituut Senckenberg dat er bij een doodgebeten schaap DNA was gevonden van dit exemplaar. Het dode schaap werd aangetroffen in een dorpje net over de Drentse grens.

Dertig schademeldingen

In de periode van half juli tot eind oktober zijn 30 meldingen binnengekomen van gedode huisdieren, die vermoedelijk door de wolf zijn gedood. Zie de complete rapportage van BIJ12 hierover.

Adviescommissie preventie wolvenschade opgericht

De komst van de wolf naar Brabant heeft geleid tot de oprichting van de adviescommissie Preventie wolvenschade die Gedeputeerde Staten adviseert over preventieve maatregelen om landbouwhuisdieren te beschermen. De adviescommissie bestaat uit vertegenwoordigers van landbouw, schapenhouder, natuurorganisaties en gemeenten. Ook werkt de commissie aan een plan om beter samen te werken wanneer er opnieuw wolven door de provincie zwerven.

 

Lees de hele rapportage op BIJ12.nl

Tussenrapportage activiteit wolf in Nederland, 17 juli tot 30 oktober 2020
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws