05:22
21:58
Nachtmodus

Duizend aanrijdingen met wilde dieren in de provincie, daarom campagne – Omroep Brabant

In Brabant vinden er per jaar ongeveer 1000 aanrijdingen met wild plaats. Landelijk ligt dat cijfer op 8000. Om het voor mens en dier veiliger te maken start Brabant de verkeerscampagne ‘Ik let op wild’.

Het aantal aanrijdingen neemt de laatste jaren toe. De reden van deze toename heeft te maken met het versnipperde landschap in Brabant waardoor dieren zich veel verplaatsen. Daarnaast kennen we relatief veel wegen kennen en neemt het aantal wild zoals reeën en zwijnen toe.

Proef met nieuwe wildspiegels
Vooral reeën zijn in het voorjaar slachtoffer van pijnlijke ontmoetingen met auto’s. Maar ook worden in onze provincie steeds vaker zwijnen, vossen en dassen aangereden. Om te zorgen dat het wild wegblijft van de weg, worden er op vier plekken als proef nieuwe wildspiegels geplaatst. De reflectie van het licht van de auto, doet het dier stilstaan en daarmee is het gevaar als vaak geweken.

Ook plaatst de provincie nieuwe borden met daarop een hert of een hert en een wild zwijn met daarbij de tekst ‘wij steken zomaar over’. Daarnaast houdt de provincie de bermen breed, gemaaid en gesnoeid om zo de automobilist een beter zicht te geven

Nieuw ontworpen wildspiegels
In Brabant komen deze te staan naast de provinciale weg tussen Ossendrecht en Putten, bij het Kempisch Bedrijventerrein in Hapert, bij landgoed De Utrecht bij Esbeek en aan de Middenpeelweg bij Zeeland. Een proef in Duitsland met deze nieuwe spiegels zorgde voor tachtig procent minder aanrijdingen.

Wat moet je doen als automobilist?
Het advies is om langzamer te rijden in bosrijke gebieden en extra alert te rijden, zeker in het donker. En mocht het toch tot een aanrijding komen, is het devies om het beest recht aan te rijden en niet te ontwijken. Dat is het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken en in een sloot of op een boom belandt.

Na een aanrijding moet je altijd de politie bellen, doe je dat niet dan ben je feitelijk strafbaar.

Lees het hele bericht op Omroep Brabant

Duizend aanrijdingen met wilde dieren in de provincie, daarom campagne
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws