05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: Jan van der Greef

Bijeenkomst Waterfowlers’ Network: wat gebeurt er in andere landen?

Op 22 november kwamen de leden van het Waterfowlers’ Network weer online samen. Tijdens het overleg werden er vanuit alle partnerlanden updates gegeven over de bejaging van watervogels en lopende projecten in het eigen land. Ook de mogelijkheden voor nieuwe projecten werden besproken. Naast de partners van het Watervogelnetwerk namen FACE, Aarhus Universiteit en de Finnish Wildlife Agency ook deel aan het overleg.

Kunstnesten
Omdat leden van het Waterfowlers’ Network samenwerken aan een onderzoek naar kunstnesten waren er twee presentaties over dit onderwerp. Tijdens de eerste presentatie kregen we een kijkje in het beheer van eidereenden op de Åland eilanden, een klein groepje eilanden net onder Finland waar veel eidereenden voorkomen. De jagers daar beschermen de nesten door middel van het plaatsen van een dakje (zie foto onder het nieuwsbericht). Opvallend is ook hun ervaring met wasbeerhonden welke voor verhoogde predatie van nesten kan zorgen.

Daarnaast gaven wij (De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging) een presentatie over het succes van watervogels in kunstnesten. Dit jaar verzamelden de partners in het Watervogelnetwerk voor het eerst gezamenlijk informatie. In Nederland werden er wederom enorm veel korven en hooirollen gemeld. Ook in Denemarken en Engeland werden gegevens verzameld. Aankomend jaar zullen we dit gezamenlijk onderzoek voortzetten en zullen er naar verwachting meer partners aansluiten.

Herstel van moeraslandschap
Ook werd het resultaat van onze donatie aan het Finse SOTKA-project gedeeld. In dit project worden belangrijke leefgebieden van watervogels meer hersteld. Een deel van deze soorten, zoals de smient, overwintert in Nederland.  Met onze bijdrage is een voormalig landbouwgrondstuk omgezet in een waterrijk landschap. Een ander interessant onderdeel van het SOTKA-project is het onderzoek naar bestrijding van wasberen. Dit onderzoek loopt op dit moment nog.

Vleugelonderzoek
Vleugelonderzoek vindt al jaren plaats in o.a. Denemarken. Met deze methode kan het geslacht en de leeftijdsklasse van een geschoten dier worden bepaald. Aarhus Universiteit werkt al lange tijd samen met de Deense jagers om deze monitoring goed uit te kunnen voeren. Zij gebruiken deze gegevens om inzicht te krijgen in de populaties die worden bejaagd. Ook in Engeland wordt dit onderzoek sinds kort weer uitgevoerd. Binnen het Waterfowlers’ Network wordt gekeken hoe we deze monitoring breder zouden kunnen trekken.

In maart zal er een vervolg aan deze onderwerpen gegeven worden tijdens een overleg in Amersfoort.

Kunstnest voor een eidereend

  • Delen:

Gerelateerd nieuws