05:24
21:58
Nachtmodus

90 Italianen in ziekenhuis na eten droge worst van wild zwijn

Deze week maakte het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) bekend dat er begin dit jaar 90 mensen het ziekenhuis bezochten na het eten van droge, rauwe worst gemaakt van wild zwijn. Dit gebeurde in Italië. Het gaat vermoedelijk om één wild zwijn, dat geïnfecteerd was met Trichinella. 

Alle zieken vertoonden de symptomen van trichinellose of hadden veranderde bloedwaarden. Sommigen hadden allebei. Trichinellose is een infectieziekte veroorzaakt door een worm. De symptomen zijn koorts, misselijkheid, spierpijn en/of buikpijn. Bij 48 personen is een besmetting met de Trichinella parasiet ook bevestigd met bloedonderzoek door het aantonen van antistoffen (serologie).

De personen zijn zeer waarschijnlijk besmet geraakt door het eten van vlees afkomstig van één geïnfecteerd wild zwijn. Deze infectie komt namelijk weinig voor in het betreffende gebied. Er zijn niet eerder mensen besmet geraakt in deze provincie en in de afgelopen 10 jaar was één wild zwijn besmet met Trichinella.

Trichinella is een rondworm die bij mensen trichinellose kan veroorzaken als men besmet vlees eet dat niet of onvoldoende is verhit. Er bestaan meerdere Trichinella-soorten, waarvan Trichinella spiralis de bekendste is.

Het hele bericht is op de site van DWHC.nl te lezen.

Testen verplicht in Nederland

In Nederland moet ieder wild zwijn dat in de handel wordt gebracht, getest worden op de aanwezigheid van Trichinella. Dus alle wilde zwijnen die aan een particulier, restaurant, poelier of wildbewerkingsinrichting worden verkocht, of worden weggeven. Alleen een wild zwijn dat door de jager zelf wordt gegeten, hoeft wettelijk niet getest te worden, maar wordt uiteraard wel aanbevolen. Vlees dat met Trichinella larven is besmet, moet worden vernietigd en mag niet worden verkocht.

De gebeurtenis in Italië laat zien dat het belangrijk is om het onderzoek te laten uitvoeren, ook in gebieden waar de parasiet nauwelijks voorkomt. Dit geldt ook voor Nederland.

 

Meer berichten over Trichinella

DWHC.nl
  • Delen:

Meer informatie