Zon op
05:33
Zon onder
21:54
Nachtmodus

De Jager

De Jager is een onmisbaar vaktijdschrift voor iedereen die geïnteresseerd is in verantwoord beheren en benutten. Prettig leesbaar en met een sprankelende vormgeving. Op deze pagina maken we allerlei interessante artikelen beschikbaar als naslagwerk.

EHBO voor honden (deel 1 – De Jager #5 2016)

In deze tweedelige serie krijgt u tips over hoe snel juist te handelen bij een aantal ongelukken die uw hond tijdens het werken in de jachtpraktijk kunnen overkomen. Alle informatie is afkomstig uit de eendaagse cursus ‘Spoedhulp voor werkende jachthonden’.

Tekst: Judith Habets
Foto’s: Anoeska van Slegtenhorst

>  Download dit eerder verschenen artikel uit vakmagazine De Jager

EHBO voor honden (deel 2 – De jager #6 2016)

In deze tweedelige serie krijgt u tips over hoe snel juist te handelen bij een aantal ongelukken die uw hond tijdens het werken in de jachtpraktijk kunnen overkomen. Alle informatie is afkomstig uit de eendaagse cursus ‘Spoedhulp voor werkende jachthonden’.

Tekst: Judith Habets
Foto’s: Anoeska van Slegtenhorst

>  Download dit eerder verschenen artikel uit vakmagazine De Jager

Overzomerende ganzen in 2015

Tellingen wijzen op trendbreuk
De telling van overzomerende ganzen in 2015 bevestigt de conclusie van 2014: de groei is eruit en de aantallen getelde ganzen liggen landelijk zelfs wat lager dan in 2014. Daarmee is sprake van een trendbreuk in vergelijking met de onstuimige groei van de afgelopen 20 jaar. Of deze daling de komende jaren verder doorzet, hangt af van de ruimte en verantwoordelijkheid die jagers krijgen.
In dit artikel worden de telresultaten van 2015 besproken en vergeleken met wat andere organisaties aan ganzen tellen.

>  Download het artikel over de zomerganzentelling in 2015

Tips voor het jachtexamen: hagelschieten deel 1

Heb je het over de basistechnieken, dan heb je het over de voetenstand, het schouderen, je houding en het bepalen van je startpunt. Ongeacht welke duif je schiet, deze vier dingen moeten in orde zijn. Een verkeerde voetenstand? Verkeerd schouderen? Kortom, zit de basis goed dan heb je die duif al voor tachtig procent in de pocket.

>  Download deel 1 van de tips voor het jachtexamen

Tips voor het jachtexamen: hagelschieten deel 2

De inkomende duif, het woord zegt het al, komt naar je toe. De kleiduivenwerpmachine hangt in een toren, waarbij de afstand van de schutter tot de toren vijftig meter bedraagt en de machine op negen meter hoogte hangt. De duif wordt zo geworpen dat hij in een stijgende lijn naar je toekomt. In totaal klimt de duif zo’n drie meter en passeert de schutter op ongeveer 12 meter hoogte.

>  Download deel 2 van de tips voor het jachtexamen

Tips voor het jachtexamen: hagelschieten deel 3

De rabbit is geen gewone kleiduif. Deze ‘duif’ vliegt niet, maar rolt en is daarom ook iets anders van vorm dan een ‘gewone’ kleiduif. De rand van de kleiduif is dikker zodat deze, zonder kapot te gaan, kan rollen en zelfs stuiteren. Ook is de kleiduif platter dan zijn vliegende broertje.

>  Download deel 3 van de tips voor het jachtexamen

Tips voor het jachtexamen: hagelschieten deel 4

De twee dwarse duiven worden dwars gepresenteerd. De vluchtafstand van de kleiduif is afgesteld op 67 tot 69 meter. De schietposten liggen op een halve cirkel met aan beide uiteinden van de halve cirkel staat een kleiduivenwerpmachine. Er zijn twee punten van waar de kleiduiven worden geworpen: een hoog huis aan de linkerkant en een laag huis aan de rechterkant van de halve cirkel.

>  Download deel 4 van de tips voor het jachtexamen

Tips voor het jachtexamen: hagelschieten slot

Zorg dat je de dag voor het examen ontspant. Neem de tijd om iets te doen wat je leuk vindt. Ga in ieder geval niet de laatste dagen nog even heel veel rondjes schieten. Je kunt jezelf zo’n laatste dag op de schietbaan helemaal over de kop schieten en mentaal een heleboel kapot maken. Maak liever van tevoren met je instructeur een plan wanneer je voor de laatste keer komt oefenen. En bedenk: goed is goed.

>  Download het slot (deel 5) van de tips voor het jachtexamen

Ledentest verrekijkers (De Jager 1 2016)

Om wild trefzeker aan te spreken, is een goede verrekijker onmisbaar. Dat geldt met name voor de grofwildjager. Maar ook voor de kleinwildjager is een goede kijker een must. Is die jaarling die in de invallende schemering de wei opkomt nu wel of niet een knopbok? En zitten er tussen dat koppel kollen toch nog een paar rietganzen? Bij verrekijkers draait het om het waarnemen van details, op grote afstand en onder (vaak) slechte lichtomstandigheden.

In deze test zijn zes allround verrekijkers (8 x 42) getest die qua prijs in het middensegment vallen. Omdat voor (grofwild)jagers met name de prestaties van een verrekijker tijdens de schemer van belang zijn, testte het ledenpanel ze aan het eind van een zonnige decembermiddag in een wildpark op de Veluwe.

>  Download deze ledentest

Ledentest jachtmessen (De Jager 11 2015)

Een jachtmes behoort tot het gereedschap dat in de uitrusting van geen enkele jager mag ontbreken. Onmisbaar voor het ontweiden van (grof)wild, het slachten en panklaar maken van wild, het snijden van takken voor een geïmproviseerd scherm en nog veel meer. Het aanbod is gigantisch: er zijn talloze fabrikanten die messen in alle soorten en maten aanbieden. In deze test kozen we voor vijf allround jachtmessen, vaststaand, met een lemmetlengte van rond de 10 centimeter, een drop point lemmet (praktisch tijdens het ontweiden) en in prijs variërend van 65 tot 125 euro. Een testpanel van zeven leden onderwierp ze tijdens een sessie bij slagerij Ter Weele aan een serieuze test.

>  download de ledentest jachtmessen

Ledentest Sauer 101 (De Jager 7 2015)

In 2013 bracht de Duitse wapenfirma Sauer een nieuwe lijn kogelgeweren op de markt onder de benaming ‘Sauer 101’. Inmiddels is deze productlijn aangevuld, waardoor de jager intussen de keuze heeft uit acht modellen. De basisvarianten van deze productlijn zijn aantrekkelijk geprijsd en beschikken over een aantal unieke eigenschappen. Reden genoeg om een viertal modellen te testen in de praktijk.

>  Download de ledentest van de Sauer 101

Ledentest laarzen (De Jager 20/21 2015)

Of het nou guur, nat of juist een onverwacht warme (jacht)dag is, goede laarzen zijn een noodzakelijke luxe voor de meeste jachtvormen. Het aanbod van jachtlaarzen is zeer divers, variërend van dikke thermolaarzen voor de koude winterdag tot dunne
zomerlaarsjes. Verder valt aan de modellen in deze test op dat er sprake is van zeer uiteenlopende zolen en profielen, en dat opbouw en hoogte van de laarzen onderling sterk kunnen verschillen. Een aantal modellen is voorzien van een rits of gesp, om de laars naadloos aan het bovenbeen te laten aansluiten. In deze test zijn negen  uiteenlopende laarzen – een dwarsdoorsnede uit het aanbod – door negen enthousiaste leden van de Jagersvereniging onder de loep genomen.

In eerste instantie werd in het artikel in De Jager #20/21 een verkeerde beoordelingstabel afgebeeld, hier vindt u de rectificatie van de beoordelingstabel van de ledentest larzen in 2015.

>  Download de laarzentest

Eendenkorven plaatsen

Broedkorven zijn een soort nestkasten voor eenden.  Door het verdwijnen van broedgelegenheid, intensief slootkantbeheer en de intensieve predatie gaan er heel veel broedsels verloren. Jagers en andere geïnteresseerden plaatsen eendenkorven om eenden een veilige broedplaats te bieden. In vakmagazine De Jager zijn er diverse artikelen verschenen over de historie, het maken en het plaatsen van eendenkorven.

In De Jager nummer 2 van 2013  werd de historie, nut en noodzaak van eendenkorven beschreven.

In De Jager nummer 3/4 van 2013 werd beschreven hoe men zelf hooigaasrollen kan maken en plaatsen.

In De Jager nummer 5 van 2014 werd teruggekeken op het eendenkorvenproject 2013.

>  Download artikel 1 over eendenkorven plaatsen