Site Logo

Foie gras van wilde ganzenlever

Een klassiek Frans voorgerecht waarin wilde ganzenlever zacht wordt gebakken met tijm, knoflook en cognac. De lever wordt daarna gemengd met roomboter tot een fluweelzachte mousse — perfect bij geroosterd brood, vijgenjam of een zoete gelei.

Ingrediënten

  • 250 gram ganzenlever, schoongemaakt
  • 2 eetlepels boter
  • 50 ml cognac
  • 350 gram roomboter, gekoeld en in blokjes
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • Zout en peper

Bereiding

Smelt de boter in een koekenpan en bak de ganzenlever zachtjes, zonder dat deze te bruin wordt. Bak tot er geen roze meer te zien is. Voeg tijm, knoflook, peper en zout toe en laat kort meesmoren.

Voeg daarna de cognac toe en flambeer kort (zet de afzuiging uit). Laat de alcohol uitbranden.

Maal het mengsel vervolgens fijn in een keukenmachine en laat iets afkoelen. Voeg, wanneer het nog net niet koud is, de blokjes koude boter toe en mix tot een smeuïg geheel. Druk het mengsel door een fijne zeef voor een extra gladde structuur.

Bekleed een bakje met plasticfolie, schep de foie gras erin, druk goed aan en dek af met folie. Laat het geheel in de koelkast opstijven.

Snijd daarna in mooie plakken en serveer puur of met een lepeltje gelei, vijgenjam of zacht geroosterd witbrood.

Eet smakelijk!

Aline Huizenga