Boeren, jagers en vogelaars werken samen om bedreigde patrijs te helpen
Vogelaar Frans ter Bogt en jager Herman Simmelink zaaien akkerranden in, geven presentaties door het hele land en zijn vaak dag en nacht in het veld te vinden. Met welk doel? De patrijs.
Project akkerranden
Sinds de jaren 60 is het aantal patrijzen in Nederland flink afgenomen. Tegenwoordig staat het dier zelfs op de rode lijst van bedreigde soorten in ons land. Frans en Herman zetten zich samen in om de patrijs te helpen. Dat heeft geleid tot het succesvolle ‘Project Akkerranden’. Verslaggever Marc Loeven van Omroep Gelderland gaat op pad met jager Herman en vogelaar Frans.
Inzaaien
Voorheen was het platteland het ideale leefgebied voor de patrijs. Omdat het platteland door de jaren heen dusdanig is veranderd, komen de patrijzen hier nauwelijks meer in voor. Door akkerranden in te zaaien met bloemenmengsels kan dit weer veranderen. Patrijzen kunnen zich dan weer schuilen en voortplanten in de akkerranden. Daarnaast zijn de planten en zaden in de mengsels een belangrijke voedselbron.
Biotoopprojecten op de kaart
Dagelijks werken duizenden vrijwilligers, overheden en grondgebruikers net als Frans en Herman aan behoud en ontwikkeling van de biodiversiteit in het landschap. Biodiversiteit in het landelijk gebied vraagt om goed beheer. Dit vergt kennis van zaken, samenwerkingskracht, tijd en geld. Jaarlijks worden in Nederland duizenden biotoopmaatregelen uitgevoerd om planten en dieren een handje te helpen. Op het platform Biotoopprojecten op de Kaart worden al deze biotoopmaatregelen gebundeld. Bent u ook bezig met een biotoopproject of heeft u er een afgerond? Deel het op Biotoopprojecten op de Kaart!
JagersTV – Tweejarig Veldexperiment Bloeiende Akkerranden
Er is steeds meer belangstelling voor de aanleg en beheer van bloemrijke akkerranden. Boeren, jagers en terreinbeheerders zetten zich hier steeds vaker voor in met als doel om de biodiversiteit te vergroten. Veel zaadleveranciers bieden hiervoor uiteenlopende zaadmengsels aan. Maar hoe succesvol is het inzaaien van akkerranden en wat levert het op aan biodiversiteit? De Jagersvereniging heeft hiervoor een twee jarig experiment opgezet wat loopt van 2018 tot en met 2019. Woordvoerder Elsemieke Ruifrok en Ecoloog Wim Knol nemen je mee door de velden.
Lees het hele bericht op de website van Omroep Gelderland
Boeren, jagers en vogelaars werken samen om bedreigde patrijs te helpen