Geen plofkip in EKO-horecabedrijf – EKO keurmerk
Het EKO-keurmerk in Nederland geeft aan dat het product biologisch is en afkomstig is van een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid. Het product moet minimaal voldoen aan de Europese wettelijk gestelde normen waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Het EKO-keurmerk op voedingsmiddelen bestaat al ruim 30 jaar en kennen de meeste mensen als keurmerk voor biologische voedingsmiddelen.
Biologische inkoop
Naast boeren en handelsbedrijven, kunnen ook horeca en winkels zich aansluiten bij EKO. Horecabedrijven komen in aanmerking voor het keurmerk als zij 80-100% biologisch inkopen (Goud), 50-80% (Zilver), of 15-50% (Brons). Daarnaast is er een uitgebreide toets op duurzaamheid in de bedrijfsvoering, variërend van de inzet van groene energie, tot beperking van voedselverspilling. Winkels komen in aanmerking voor het winkelkeurmerk als zij minimaal 90% biologisch assortiment aanbieden en daarnaast aan specifieke duurzaamheidscriteria voldoen. (bron: EKO-keurmerk)
Uitsluiting dieronvriendelijke landbouwpraktijken
In 2019 heeft EKO voor het eerst aangegeven wat niet bij een EKO-certificering past. Deze uitsluitingsgronden zijn: producten uit duidelijk dieronvriendelijke landbouwpraktijken, zoals:
- plofkip
- ganzenlever
- ‘rode-lijst’ vis van de Viswijzer (bepaald door seizoen, vangstmethode, vangstgebied)
- kweekwild
Echt wild
Kweekwild zal voortaan niet meer aangemerkt worden als wild, maar als een product uit de gewone veehouderij. (…) Echt wild, afkomstig van beheer telt niet mee bij de berekeningen van het percentage biologisch en past dus goed bij een EKO-restaurant. Van belang is dat de herkomst duidelijk is en dat het wild bij voorkeur uit eigen land en uit een korte keten komt.