08:42
16:21
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselsbergs

Bronst bij reeën, extra aanrijdingen

Amersfoort – Onze leden lieten weten dat ze de eerste tekenen van de reeënbronst hadden gezien. Dit is de periode waarin reebokken de reegeiten het hof maken. Deze periode is een unieke gelegenheid om het ree te observeren. Daarnaast vergroot de bronst ook het risico op aanrijdingen. Reeën zijn dan onvoorzichtiger.  Wij laten u graag zien hoe de bronst werkt, waar u op moet letten om de bronst goed te zien en wat de reden is van de extra aanrijdingen.

In ons land leven naar schatting minimaal 100.000 reeën die vrijwel overal in Nederland voorkomen. Het is dus een dier dat redelijk goed voor Nederlanders is waar te nemen. In juli begint de bronstperiode. De reegeit, het vrouwtje, kan dan ‘beslagen’ worden door de reebok, het mannetje. Voordat dit gebeurt, zijn de reeën heel actief in het veld. De bok rent in zijn territorium de geit achterna (drijven). Dit kunnen ze lange tijd volhouden, soms wel enkele uren, totdat de geit zich laat dekken.

Zelf reeën zien
Reeën zijn vooral vroeg in de ochtend en laat in de avond te zien. Dan zijn er de minste verstoringen van wandelaars, fietsers, honden, ruiters, etc. Als u reeën wilt zien, dan staan ze vaak in de buurt van bosranden. Wandel langzaam, tegen de wind in en blijf af en toe stil staan. Reeen zien haarscherp beweging en ruiken uitstekend, maar herkennen geen mensen. Zorg voor goede camouflagekleding. Draag geen blauwe kleuren en bedek uw haar en uw gezicht.

Ontwikkeling
Na de bevruchting groeien er (meestal) twee embryo’s. Maar daarna stopt de groei voor een aantal maanden. Pas in de winter beginnen de embryo’s weer te groeien. In mei en juni zijn de kalfjes voldragen en worden ze geboren. Ze blijven tot ongeveer april van het jaar er op bij hun moeder in de buurt. Vlak voordat de nieuwe kalfjes geboren worden, verstoot zij haar jongen van het jaar er voor. Die moeten dan op eigen benen staan.

Aanrijdingen
In de bronstperiode hebben de bokken ‘de kolder in de kop’. Gedreven door hormonen zijn ze minder schuw dan anders. Dat is de reden dat er een piek is in het aantal aanrijdingen.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws