05:22
21:57
Nachtmodus

Afrikaanse varkenspest in Duitsland nu ook bij gehouden varkens

In Duitsland zijn voor het eerst besmettingen met Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij gehouden varkens. Dat meldt het Duitse ministerie van Landbouw. Het gaat om twee bedrijven in de Duitse deelstaat Brandenburg. 

Tot vandaag meldde Duitsland uitsluitend besmettingen bij wilde zwijnen. De meeste meldingen waren daarbij ook afkomstig uit de deelstaat Brandenburg, in totaal 1.267 stuks. Brandenburg ligt tegen de Poolse grens, waar het virus eerder werd vastgesteld. Vandaag werd voor het eerst bevestigd dat nu ook Afrikaanse varkenspest is vastgesteld bij gehouden varkens. Het gaat hierbij om een biologische boerderij en een klein bedrijf met slechts twee varkens. De dieren zijn geruimd.

Duitsland trof in de afgelopen periode de nodige voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo werd er een hek tussen beide landen geplaatst om te verhinderen dat wilde zwijnen makkelijk Duitsland in konden lopen. Ook intensiveerde het land in zes zones in Duitsland de jacht op wilde zwijnen.

China en andere landen die varkensvlees importeerden uit Duitsland legden direct na de eerste meldingen van Afrikaanse varkenspest in Duitsland – nu een jaar geleden – de import vanuit Duitsland stil.

Wat jagers moeten weten

De oproep van de Jagersvereniging om alert te zijn bij dood gevonden wilde zwijnen blijft nog steeds van kracht. Lees in het Protocol dood gevonden wild zwijn wat u moet doen als u in Nederland een dood wild zwijn aantreft. Ook blijven de Hygiënemaatregelen preventie verspreiding Afrikaanse varkenspest belangrijk wanneer u in Duitsland jaagt. Lees deze informatie aandachtig en volg de richtlijnen op.

 

Lees meer op de website van Successful Farming

Germany has first african swine fever case in farm pigs
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws