WBE Handboek 2025

Met de invoering van de Omgevingswet heeft de Rijksoverheid de uitwerking hiervan gedecentraliseerd naar provincie en gemeenten. In de provincie wordt dit vertaald naar een Omgevingsverordening en de diverse beleidsuitwerkingen zoals Natuurbeleid.
Gemeenten leggen regels vast in een Omgevingsvisie en met een uitwerking in de Omgevingsplannen. Alle beleidsdocumenten samen hebben hun invloed op de uitvoering van het faunabeheer. Dit is een zeer complexe wereld waarin de Wildbeheereenheden (WBE’s) hun weg moeten vinden. Terwijl het vaak al moeilijk genoeg is om uitvoering te geven aan het dagelijks faunabeheer. Om de WBE’s hierin te ondersteunen heeft de Jagersvereniging het initiatief genomen om het handboek uit 2023 te herzien.
Daarbij is gekozen voor een driedeling van het handboek.
- Deel I behandelt de wetgeving van faunabeleid en de positie van de WBE’s hierin.
- Deel II gaat in op de WBE-organisatie zelf en de rol die zij kan innemen naar de verschillende samenwerkingspartners. Er wordt ook een handreiking gedaan voor het maken van een WBE-plan. Een plan waarmee de WBE bij het aangaan van nieuwe contacten haar visitekaartje kan afgeven en wat tevens een introductiedocument kan zijn voor nieuwe leden.
- Deel III vormt een bundel van praktische informatie en handleidingen. Deze zijn per onderwerp apart te raadplegen en vormen een naslagwerk op het moment dat het ook daadwerkelijk aan de orde is. Hier zijn ook de folders, informatie video’s en notities digitaal beschikbaar.
Het handboek wordt aan WBE’s verstrekt in de vorm van een digitaal exemplaar. Toekomstige aanvullingen voor het handboek zullen digitaal worden aangekondigd en beschikbaar gesteld. Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging hoopt met deze nieuwe uitgave de WBE’s te ondersteunen en te stimuleren in de belangrijke rol die zij vervullen.
Deel I & II
Het document hieronder bevat Deel I en Deel II van het WBE Handboek 2025, opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Het handboek biedt richtlijnen en handvatten voor effectief faunabeheer en samenwerking binnen Wildbeheereenheden (WBE’s).
Deel I – Faunabeleid richt zich op wetgeving, zoals de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen, de Natuurherstelwet en de Nederlandse Omgevingswet. Deze wetgeving vormt de basis voor jacht, schadebestrijding en populatiebeheer. Er wordt uitgelegd hoe WBE’s zich moeten verhouden tot regelgeving op Europees, nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. De rol en verantwoordelijkheden van de WBE in dit complexe speelveld worden toegelicht, evenals de voorwaarden voor jacht en uitzonderingen (derogaties).
Deel II – WBE-organisatie gaat in op de structuur van een WBE als vereniging: van statuten tot bestuur, ALV, tuchtreglement en verzekeringen. Ook bevat het handboek een handleiding voor het opstellen van een WBE-plan en praktische adviezen voor omgevingscommunicatie met stakeholders zoals gemeenten, terreinbeherende organisaties en media. Heldere communicatie, samenwerking en professionele opstelling staan hierin centraal.

Deel III
Onderstaande documenten maken gezamenlijk Deel III van het WBE Handboek 2025. Zoals eerder uitgelegd betreft dit een verzameling van afzonderlijke documenten met praktische informatie ter ondersteuning van het dagelijks functioneren van Wildbeheereenheden (WBE’s).
Deze documenten zijn thematisch opgebouwd en behandelen onderwerpen die voor het bestuur en de leden van een WBE relevant zijn. Zo is er een uitgebreide notitie over de inzet van BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren), waarin zowel de voordelen als de risico’s van aanstelling worden belicht. Verder bevat Deel III een format voor het opstellen van een WBE-beheerplan; dit biedt structuur bij het vastleggen van ambities, beheermaatregelen en communicatie. Een ander belangrijk document beschrijft de collectieve verzekeringen die via de Jagersvereniging zijn geregeld voor WBE’s en hun bestuursleden, waaronder aansprakelijkheid, ongevallen en rechtsbijstand. Ook is er informatie over het gebruik van de gratis WBE-website en aanvullende modules voor bijvoorbeeld ledenadministratie. Tot slot wordt uitgelegd hoe formele wijzigingen zoals fusies, naamswijzigingen of gebiedsaanpassingen correct worden doorgevoerd binnen het FRS.

Overige informatie
Onderstaande onderwerpen gaan over actuele zaken. Vanwege de veelal specifieke en inhoudelijk aard van de onderwerpen zijn deze als zodanig niet in het WBE handboek opgenomen. Deze bundeling van onderwerpen vormt een kennisbank met praktische informatie.