Als u als jager geschoten wild wilt verkopen aan wildbewerkingsinrichtingen, restaurants, poeliers of particulieren? Dan moet u een verklaring wildhygiëne of verklaring van eerste onderzoek overleggen.
U mag alleen rechtstreeks karkassen of vlees van wild aan restaurants, poeliers of particulieren leveren als het om kleine hoeveelheden gaat. Grotere hoeveelheden moet u aan de wildbewerkingsinrichting leveren.
Verklaring wildhygiëne
Wat vult u in nadat u het wild heeft geschoten? Vul zelf deel 1 van de verklaring in. Daarin staat dat u een 1e onderzoek hebt gedaan. Laat vervolgens deel 2 van de verklaring invullen door een gekwalificeerd persoon. U kunt zelf ook een gekwalificeerd persoon zijn. Hiervoor moet u de cursus Wildhygiëne van de Stichting Jachtopleiding Nederland succesvol hebben afgerond. Zie: https://www.jachtopleiding.com/cursus/cursus-wildhygiene
Zijn er geen afwijkingen gezien? Dan mag u het karkas of het vlees ervan in de handel brengen.
Wat te doen bij afwijkingen?
Zijn er wel afwijkingen gezien? Dan zijn er verschillende opties:
- Bied het wild ter keuring aan bij de NVWA via een wildbewerkingsinrichting (inclusief de organen).
- Laat het achter in het veld.
- Transporteer het wild naar het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht.
Info: https://www.dwhc.nl/vragen/#melden
Bij afwijkingen mag u het wild niet verkopen aan een particulier, poelier of horecabedrijf. Een verklaring bij het vlees is ook nodig als u het wild weggeeft. Eet u het vlees zelf op? Dan is de verklaring niet nodig.
Bij de Jagersvereniging kunt u papieren verklaringen aanvragen via [email protected] of deze downloaden via: www.jagersvereniging.nl/downloads/wildhygiene-en-dierziekten/
Bron: NVWA