Minder wilde zwijnen afgeschoten, hogere risico’s op schade – 1Limburg
De Limburgse tv-zender 1Limburg sprak deze week met Alfred Melissen van Faunabeheereenheid Limburg en jager Bart Hansen. Uit cijfers blijkt dat in de periode van augustus tot en met november dit jaar 65% minder wilde zwijnen geschoten zijn als in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat dan al snel om honderden dieren. Waarschijnlijk ligt de oorzaak bij corona.
In het item worden verschillende redenen genoemd: zo zouden wilde zwijnen zich dieper in het bos ophouden door de toegenomen drukte (en zijn daarom minder goed te bejagen), gaan jagers minder op pad en verwerken de restaurants minder vlees omdat ze gesloten zijn.
Groot risico op Afrikaanse varkenspest
Melissen waarschuwt in het interview voor de oplopende standen. Wilde zwijnen veroorzaken schade aan landbouwgewassen en hun aantal hangt samen met het aantal verkeersaanrijdingen. Een erg groot risico zit ook in een mogelijke besmetting met het Afrikaanse varkenspest-virus, dat ook wilde zwijnen kan besmetten. Wanneer dat virus in Nederland komt, zijn de gevolgen immens. De overheid doet een beroep op de jagers om de stand van de wilde zwijnen naar beneden te brengen.
Jagen is een manier van leven
Aan het woord komt ook jager Bart Hansen, die laat zien hoe het jagen op wild zwijn in zijn werk gaat. Hansen gaat alleen op pad, zit en luistert en schiet – als zich de mogelijkheid voordoet – een zwijn, dat hij laat verwerken en in de vriezer doet. Voor het schieten van een wild zwijn is hij gemiddeld 20 tot 30 uur kwijt. ‘Ik ben avonden alleen maar aan het luisteren en kijken. Het is een manier van leven voor mij.’
Bekijk de hele aflevering op 1Limburg.nl
Minder wilde zwijnen afgeschoten, hogere risico's op schade