07:06
20:06
Nachtmodus

Lopen herten en reeën gevaar door uitbraak blauwtongvirus?

Voor de eerste keer in lange tijd is onder herkauwers in Nederland het blauwtongvirus uitgebroken. De ziekte is al op meer dan vierhonderd locaties vastgesteld. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger. Jagers wordt gevraagd waakzaam te blijven ten aanzien van onverklaarbare sterfgevallen onder de wilde herkauwers, met name reeën en edelherten.

Uit onderzoeksgegevens van blauwtong bij wild, blijkt dat de ziekte maar heel weinig voorkomt bij reeën en edelherten. Hoewel reeën en herten evenals andere herkauwers geïnfecteerd kunnen raken, vertonen ze zelden ziekteverschijnselen. Ook sterven ze er meestal niet aan. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) raadt jagers niettemin aan om verdachte sterfgevallen onder reeën en herten te melden bij het onderzoekscentrum. Dit kan via https://dwhc.nl/meldingsformulier/. Het DWHC zal dan de doodsoorzaak proberen te achterhalen.

Oorsprong onbekend

De oorsprong van de variant van het virus dat momenteel in Nederland circuleert is niet bekend. De zeer besmettelijke infectie houdt inmiddels veehouders in grote delen van het land in zijn greep. Blauwtong is onder meer vastgesteld in de kop van Noord-Holland, zuidoost-Friesland, en delen van het oosten zoals Salland en de Achterhoek. Naar verwachting zullen hier op korte termijn meer locaties aan worden toegevoegd.

Meer informatie

De meest actuele informatie is te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierziekten/actuele-dierziekten-in-nederland-en-europa

  • Delen:

Gerelateerd nieuws