Het geheime leven van Poekie – Dagblad van het Noorden
Groningen Katten leggen in een etmaal flinke afstanden af. Onderzoekers brengen het in kaart om een beeld te krijgen van de predatie van weidevogelnesten.
Katten zijn vaak de hele nacht op pad. Ze leggen kilometers af en kunnen flinke gebieden afstropen. Overdag eten de katten hun buik vol aan kattenvoer, maar dat heeft niks te doen met hun nachtelijke activiteiten. ,,Ze gaan hoe dan ook op jacht’’, zegt onderzoeker Raymond Klaassen van de Rijksuniversiteit Groningen (Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences).
In Groningen wordt extra aandacht besteed aan de rol van de kat op het grondgebied van het Collectief Groningen West. In de open polders van Koningslaagte, Paddepoel en Winsumermeeden, tussen Groningen en Winsum, zijn de afgelopen weken twintig katten uitgerust met een gps-loggertje, een apparaat dat heel precies vastlegt waar de dieren de hele dag uithangen. Een deel van de apparaten moet nadien worden uitgelezen, met andere zijn katten live te volgen.
Klaassen: ,,We proberen dit jaar inzicht te krijgen in de routes en het landschapsgebruik door katten. Waarlangs verplaatsen ze zich, welke obstakels mijden ze? We zien bijvoorbeeld dat ze met gemak over sloten springen, maar als die 3,5 tot 4 meter breed zijn, durven ze niet meer.’’
Volgens Klaassen is de kat een van de predatoren in het veld. Ze zijn vooral een risico voor piepende kuikens. Midden in de 600 hectare grote polder Winsumermeeden is een blok van 6 hectare afgezet met paaltjes en vijf banen schrikdraad. Het raster moet alle predatoren die over land komen tegenhouden. In het blok zijn dit seizoen tot nog toe 38 nesten vastgesteld. Om het preventieve effect van het hek op de predatie vast te stellen, staan binnen en buiten het raster nestcamera’s. Katten en andere grondpredatoren waagden zich tot nu toe niet tussen de draden door.
Lees het hele bericht op de website van Dagblad van het Noorden
www.dvhn.nl