05:58
21:11
Nachtmodus

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (kortweg Toller) dankt zijn naam aan het Engelse tollen dat lokken of dichterbij brengen betekent. Dat is wat deze honden doen: met hun pluimstaart eenden langs de waterkant zo dichtbij lokken dat de jager ze kan schieten. Ze apporteren vervolgens het geschoten wild. De Toller is daarmee de enige retriever die zowel vóór als na het schot werkt. In Nederland worden ze steeds vaker gezien in het veld, voornamelijk voor het werk na het schot. Pluspunten van het ras zijn het vrolijke karakter en de vasthoudendheid waarmee ze werken.

Algemene kenmerken

Afmetingen

Reuen hebben een schouderhoogte van 48 tot 51 cm, voor teven is de schouderhoogte 45 tot 48 cm. Een afwijking tot 2,5 cm naar boven of beneden is toegestaan.

Beharing

Deze retriever heeft een dubbele vacht: een isolerende ondervacht en een waterafstotende bovenvacht: de Toller is ten slotte gefokt om te apporteren uit ijskoud water. De bovenvacht biedt de hond ook bescherming in dichte dekking op het land. De vacht van een Toller verhaart het hele jaar door en kent twee ruiperiodes (zomer en winter) waarin de honden behoorlijk veel haar verliezen. De lange haren op en achter de oren kunt u zelf plukken, de lange haren tussen de voetzolen af en toe kort knippen. Belangrijk is dat de Toller zijn natuurlijke uitstraling behoudt.

Kleur

De vachtkleur varieert van rood tot oranje met witte markeringen aan staart, poten, borst en bles. Het pigment van de neus, lippen en oogranden kan variëren van vleeskleurig tot zwart met eventueel een wisselneus (een neus die in bepaalde jaargetijden of tijdens hormonale schommelingen van kleur wisselt).

Algemene karaktereigenschappen

Tollers zijn zeer intelligente, relatief gemakkelijk te trainen honden met een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben een sterke wil om te apporteren en staan bekend om hun speelse karakter. Deze jachthonden zijn vriendelijke en sociaal binnen hun gezin, maar kunnen wat gereserveerd zijn naar vreemden.

Rasspecifieke problemen

Tollers worden, zoals alle grote en middelgrote rassen, getest op de gewrichtsaandoeningen Heupdysplasie (HD) en Elleboogdysplasie (ED). Incidenteel komen het Radius Curvus Syndroom, een storing in de groei van de ellepijp, en Patella Luxatie voor, waarbij het sesambeen in het kniegewricht van zijn plaats schiet. Sporadisch komen oogaandoeningen voor, die overigens met behulp van DNA-testen voorkomen kunnen worden. Er is vanuit de rasvereniging veel aandacht voor onderzoek naar aandoeningen van het zenuwstelsel en het immuunsysteem die bij dit ras voorkomen. Welke gezondheidsonderzoeken en DNA-testen een fokker verplicht moet en vrijwillig kan laten uitvoeren, kunt u vinden op de site van de rasvereniging.

Criteria Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Geschikt als huishond

Tollers zijn echte huishonden die graag bij hun roedel in de buurt zijn. Deze honden worden ongelukkig in een kennel buitenshuis.

Sociale omgang (Andere huisdieren / kinderen)

Als u Tollers goed socialiseert en opvoedt, worden het vriendelijke en sociale honden voor kinderen. De omgang met andere huisdieren verloopt bijna altijd goed als de hond hiermee van jongs af aan is opgegroeid en heeft geleerd hoe hier mee om te gaan. De kat van de buren wordt wel nagejaagd maar daar blijft het meestal bij.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

Tollers hebben een gevoelige aard, al verschilt dat sterk per hond: sommige zijn onder de indruk van een boze baas, andere honden zullen daarover niet zo lang van slag zijn. Houd u rekening met de hoge mate van intelligentie en eigen initiatief van een Toller. Deze honden zullen niet altijd meteen doen wat u van ze vraagt, maar ook zelf nagaan of er niet een betere manier is om aan de wensen te voldoen. U kunt deze honden hun hele leven blijven trainen, Tollers zijn leergierige en veelzijdige honden. Houd er rekening mee dat deze honden een eigen aanpak nodig hebben. Er hebben de afgelopen jaren een paar gedwongen herplaatsingen plaatsgevonden via de rasvereniging.

Beweging / woonomgeving

Als de hond genoeg afleiding buitenshuis heeft, kunt u ze ook houden als u kleiner behuisd bent. Dagelijks gemiddeld één tot anderhalf uur beweging, zoals meelopen naast de fiets (de hond moet dan wel ouder zijn dan een jaar), wandelen, onaangelijnd rennen en ongeveer een kwartier trainen, is in de meeste gevallen voldoende. De meeste Tollers zijn gek op water, zwemmen is een prima manier om de conditie van uw hond te trainen. waakzaamheid / houding naar onbekenden Tollers zijn niet bijzonder waaks. Ze zullen een keer blaffen bij vreemde geluiden, maar laten het daar meestal bij, al zijn er ook honden van dit ras die zich wel beschermend gedragen. Tollers zijn geen allemansvrienden en hechten sterk aan het eigen gezin. Ze schenken weinig aandacht aan onbekenden.

Generalist/specialist

De Toller is de enige retriever die vóór en na het schot werkt. In Nederland worden ze voornamelijk gebruikt voor het werk na het schot. Het werk voor het schot, het lokken van waterwild, wordt tolling genoemd. ‘will to please’ / graag willen werken De Toller werkt zeer graag met en voor zijn baas. Toch vermaken deze honden zichzelf ook graag met een spelletje dat op tolling lijkt: door steeds hetzelfde speeltje zelf op te gooien en te vangen, trekken ze de aandacht van hun omgeving.

Bloedlijnen / jachtpassie

Bij dit ras is er geen onderscheid in werklijnen en showlijnen. Een goed gebouwde Toller is een goede werkhond in het veld. Tollers hebben hun oorspronkelijke jachteigenschappen behouden, al verschilt de mate van werkeigenschappen per individuele hond.

Karakter baas voor dit ras

Als (voor)jager is het goed als u beschikt over een dosis humor en relativeringsvermogen. Voor een goede training is een geduldige aanpak vereist. Over het algemeen moet u deze gevoelige honden niet onder druk zetten, dan kunnen ze blokkeren. U moet een combinatie vinden van een consequente, duidelijke maar zachte opvoeding waarbij u focust op het belonen van positief gedrag.

Rasvereniging

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland heeft een Jacht Proeven Commissie die veel activiteiten organiseert voor het ras. Er is een Tolling Test, Tollingworkshop, Workingtest, een Clubdiplomadag, een Standaard jachtproeven dag (de voormalige KNJV Proeven) en zweetproeven.

 

 

Ga naar der website van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland

Deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets. Fotografie: Marcel van Rooijen Fotografie