06:37
20:38
Nachtmodus

Chesapeake Bay Retriever

Retrievers zijn speciaal gefokt om te apporteren: het geschoten wild op te halen en naar de (voor)jager te brengen. Dat doen ze zowel op het land als in het water. Verreweg de meest gebruikte retriever is ons land is de Labrador Retriever. Chesapeake Bay Retrievers zijn moeilijker te trainen vanwege hun sterke eigen wil. Toch zijn deze jachthonden steeds vaker te zien in het veld, mede vanwege hun enorme doorzettingsvermogen.

De oorsprong van dit ras ligt aan de kust tussen Maryland en Virginia, aan de meest uitgestrekte baai: de Chesapeake. Daar gingen de Chesapeake Bay Retrievers in de winter vaak maanden mee op pad met beroepsjagers, die de honden ook inzetten als bewakers van het geschoten wild. Daardoor reageren deze retrievers vaak fel op andere jachthonden als die bij de bezittingen van de baas komen. De Chesapeake Bay Retriever is bijzonder geschikt voor de jacht op waterwild. Ze zoeken en apporteren aangeschoten wild onder alle, ook barre weersomstandigheden. Chesapeake Bay Retrievers zijn fysiek overigens minder snel dan labradors uit werklijnen.

Algemene kenmerken

Afmetingen

De schouderhoogte bij reuen varieert van 58 tot 66 cm, teven hebben een schouderhoogte van 53 tot 61 cm.

Beharing

De vacht van deze honden is dik en relatief kort, niet langer dan 4 cm, met dicht en wollig onderhaar. De vacht op het hoofd en de poten is kort en glad. De vacht moet olieachtig en hard aanvoelen: de kwaliteit ervan is bepalend voor de bruikbaarheid van de hond in het waterwerk. Af en toe borstelen tijdens het verharen is genoeg verzorging. Het vettige deel van de vacht kan ervoor zorgen dat de hond in de zomer ruikt naar ranzige boter.

Kleur

Elke kleur tussen donkerbruin en flets bruin, of de kleur van dood gras: strogeel.

Algemene karaktereigenschappen

Vrolijke en stabiele, maar ook zeer waakzame honden die gericht zijn op de baas en zijn eigendommen. Ze hebben meer een eigen wil en zijn bezitteriger dan andere retrieverrassen, waardoor de baas meer geduld en een langere adem nodig heeft dan bij het trainen van andere retrievers.

Rasspecifieke problemen

Heup- en elleboogdysplasie komen soms voor, net als erfelijke oogafwijkingen. Welke gezondheidsonderzoeken en DNA-testen een fokker verplicht moet en vrijwillig kan laten uitvoeren, kunt u vinden op de site van de rasvereniging.

Criteria Chesapeake Bay Retriever

Geschikt als huishond

Dit ras is zeker geschikt om in huis te houden. Chesapeake Bay Retrievers zijn erg gericht op de baas en willen graag bij de baas in huis zijn. Huisvesting in een kennel verdient dan ook niet de voorkeur.

Sociale omgang (Andere huisdieren / kinderen)

Met de kinderen uit hun eigen gezin zijn deze honden heel betrouwbaar. U moet wel opletten als er vriendjes op bezoek komen. Chesapeake Bay Retrievers beschouwen ook speelgoed als spullen van de baas, en kunnen in zo’n geval bezitterig reageren. De omgang met andere huisdieren geeft geen problemen, mits de hond ermee heeft leren omgaan.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

Ondanks zijn sterke eigen wil, is deze hond zo gevoelig dat u op stem kunt trainen. Geef deze honden vooral geen harde, fysieke aanpak, dan kunnen het honden worden die het wild aanbijten. Een consequente benadering is erg belangrijk, net als de hond weten te verleiden om datgene te doen wat u van hem vraagt. Op de jacht weten ze het vaak beter dan de baas, maar in de meeste gevallen pakt dat goed uit en komt het wild binnen.

Beweging / woonomgeving

Een Chesapeake Bay Retriever heeft ruimte nodig, en kan niet aarden in een kleine woning. U moet erop rekenen dat de hond dagelijks twee uur beweging nodig heeft, zoals mee op jacht, meelopen naast de fiets (de hond moet dan wel ouder zijn dan een jaar), wandelen, onaangelijnd rennen en ongeveer een half uurtje trainen: de hond heeft ook geestelijke uitdaging nodig.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Waakzaamheid is een raskenmerk van de Chesapeake Bay Retriever. Ze reageren fel als iemand aan de bezittingen van de baas komt. Er zijn ook honden van dit ras die minder waakzaam zijn en rustiger van aard. generalist of specialist Voor welk type jacht het meest geschikt Chesapeake Bay Retrievers zijn specialisten. Het ras is uitstekend in te zetten voor de jacht op waterwild: dankzij de dikke vacht hebben ze geen problemen met urenlang zwemmen in ijskoud water. Honden van dit ras kunnen zeker ook ingezet worden op overig kleinwild.

‘Will to please’ / graag willen werken

Deze honden willen graag werken voor hun baas, maar hebben ook een sterke eigen wil, waardoor er veel geduld nodig is om de hond zover te krijgen. Als de hond een keer ‘om’ is, dan heeft u er geen omkijken meer naar.

Bloedlijnen / jachtpassie

In 1952 werd de eerste reu van dit ras geïmporteerd. Arnold van der Wal (Cartouche) kocht diens zus nog in datzelfde jaar. Momenteel zijn er slechts een paar fokkers via de vereniging actief. Incidenteel wordt er ook wel een nestje door niet-fokkers gefokt. Er zijn meerdere bloedlijnen die allemaal gefokt zijn voor de jacht. De jachtpassie zit van nature in dit ras. Aanvankelijk werden pups uitsluitend bij jagende mensen geplaatst. Later werden pups in Nederland ook geplaatst bij mensen die actief waren met jachtproeven. Jagers hebben voorrang bij het aanvragen van een Chesapeake Bay Retriever pup via de rasvereniging.

Karakter baas voor dit ras

Chesapeake Bay Retrievers zijn geen honden om als eerste hond te nemen. De baas moet veel geduld hebben, niet snel uit zijn slof schieten, en creatief zijn in het bedenken van geestelijke uitdaging voor zijn hond. Een uur fietsen per dag is niet genoeg, honden van dit ras hebben behoefte aan afwisselende activiteiten om niet lastig hanteerbaar te worden. De baas moet het leuk vinden om daarover na te denken.

Rasvereniging

De Chesapeake Bay Retriever Club Nederland organiseert, naast een familiedag, proeven, working testen en trainingsdagen, ook voor jonge honden. Daarnaast organiseert de rasvereniging Amerikaanse aanlegtesten met buitenlandse keurmeesters: Working Dog, Working Dog Excellent en Working Dog Qualified.

Ga naar de website van de Chesapeake Bay retriever Club Nederland