Slowaakse Staande Ruwhaar
Slowaakse Ruwharige Staande Honden zijn continentale staande honden, die voorstaan én het geschoten wild terugbrengen naar de (voor)jager. Over het algemeen hebben de meest gebruikte draadharige honden in ons land, de Duitse Staande Draadharen, behoefte aan een duidelijke baas. Een Slowaakse Ruwhaar kruipt in zijn schulp als de baas ze (te) stevig benadert. Deze honden staan bekend om hun speelse karakter en zijn erg sociaal naar andere honden. In het veld ziet u duidelijk hun natuurlijke aanleg voor de jacht.
Het ras is een combinatie van de Weimarse Staande Hond, waaraan de hond zijn grijze vachtkleur dankt, en de Cesky Fousek. In de jaren 50 van de vorige eeuw is het ras in (toenmalig) Tsjechoslowakije geregistreerd als Slowaakse Weimaraner met als aantekening Hrubosrtsty, dat ruwhaar betekent. In 1975 maakte de Duitse Weimaraner Vereniging met succes bezwaar hiertegen, waarna het ras zijn huidige naam kreeg: Slovenský Hrubosrstý Stavac Ohar.
In hun werk wordt onderscheid gemaakt tussen het werk vóór het schot (veldwerk) en werk ná het schot (apporteer- en zweetwerk). Slowaakse Ruwharige staande honden jagen bij het werk voor het schot ruimer dan de meeste staande honden, maar ze zijn goed te trainen om onder het geweer te jagen. Sommige Slowaakse Ruwharen kunnen vocaal reageren als ze enthousiast raken, zoals bij het zien van wild.
Algemene kenmerken
Afmetingen
Bij reuen varieert de schofthoogte van 62 tot 68cm en bij teven van 57 tot 64cm.
Beharing
De vacht is ruwharig met onderwol. Afhankelijk van de structuur van de vacht, moet u de hond een tot twee keer per jaar (laten) plukken. De vacht van een draadharige hond is overigens compacter en steviger dan van een ruwharige hond, zoals dit ras.
Kleur
De basiskleur van de vacht is grijs, vergelijkbaar met de kleur van de Weimaraner. Slowaken kunnen helemaal grijs zijn of grijsschimmel met grijze platen (Grey Roan).
Algemene karaktereigenschappen
Deze honden hebben een rustig en zacht karakter en vermijden directe confrontatie. In het veld zijn ze zelfstandig, volhardend en hebben ze veel doorzettingsvermogen. Ze zijn in het algemeen gemakkelijk te trainen. Slowaakse Ruwharen werken onder alle weersomstandigheden en gaan graag te water. Dit ras gaat sociaal om met andere honden.
Rasspecifieke problemen
Net als alle (middel)grote jachthonden, worden ook deze honden getest op Heupdysplasie (HD). Sporadisch komt de recessieve huidziekte Color Dilution Alopecia (CDA) voor. Er is een bloedlijn waarin epilepsie voorkomt, deze wordt in Slowakije en Nederland niet meer gebruikt door fokkers. Welke gezondheidsonderzoeken en DNA-testen een fokker verplicht moet en vrijwillig kan laten uitvoeren, kunt u navragen bij de rasvereniging.
Criteria Slowaakse Staande Ruwhaar
Geschikt als huishond
Slowaakse Ruwharen worden in Slowakije in kennels gehouden, meestal zijn het dan werkende jachthonden. Door hun vacht zijn ze daar goed voor geschikt. Deze honden zijn zeker ook prima in huis te houden.
Sociale omgang (Andere huisdieren / kinderen)
Honden van dit ras hebben van nature een zacht, ontspannen karakter. Met kinderen gaan ze erg goed om. Confrontaties met andere honden worden vermeden. Katten en andere kleinere huisdieren kunnen ze wel als prooi zien, al wordt de eigen kat meestal wel geaccepteerd als ze ermee opgegroeid zijn.
Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden
Slowaakse ruwharen zijn gemakkelijk in de omgang. Vanwege hun speelse aard kan het trainen met wild wat moeizamer verlopen. Een consequente aanpak met belonen geeft het beste resultaat. Pas op dat u niet teveel druk legt op de hond, dan blokkeert hij. Als een oefening niet goed verloopt, kunt u beter stoppen en later de draad weer oppakken. Het duurt wat langer voordat honden van dit ras volwassen zijn: rekent u op 3 jaar. Trainen kost daarom ook wat meer tijd. Er zijn Slowaken die graag luid jagen, het kan zijn dat u daar extra aandacht aan moet besteden in de training. Met te water gaan hebben deze honden in de regel geen probleem.
Beweging / woonomgeving
Slowaakse Ruwharen hebben veel beweging nodig om hun energie kwijt te raken. U kunt dagelijks anderhalf tot twee uur wandelen waarbij de hond ook onaangelijnd kan rennen. U kunt hem ook laten zwemmen. Ongeveer een kwartier per dag met de hond trainen zorgt voor de geestelijke uitdaging. Meelopen naast de fiets (de hond moet dan wel ouder zijn dan een jaar) is geen probleem.
Waakzaamheid / houding naar onbekenden
Deze honden hebben geen echte verdedigingsdrang. De hond zal wel aanslaan bij onbekende geluiden maar daar blijft het bij. Naar onbekenden zijn ze vriendelijk, maar ze gaan liever naar andere honden toe om te spelen. generalist of specialist
Voor welk type jacht het meest geschikt
Net als alle staande jachthonden, zijn ook Slowaakse Ruwharen generalisten. Ze jagen onder het geweer maar kunnen ook wijder jagen. Deze honden zijn echte waterratten. U kunt ze ook inzetten voor zweetwerk.
‘Will to please’ / graag willen werken
Deze honden werken graag voor de (voor)jager, en zijn tegelijkertijd ook zelfstandig. Ze gedijen het best bij een bepaalde mate van vrijheid bij het jagen. Ze komen pas terug met het apport, dat ze via hun eigen weg hebben gevonden.
Bloedlijnen / jachtpassie / afstamming
De meeste honden van dit ras stammen uit werklijnen uit Slowakije die op werklust zijn gefokt. Het fokken van Slowaakse Ruwharen gebeurt in ons land in nauw overleg met de rasvereniging in Slowakije. Regelmatig worden nog andere staande hondenrassen ingekruist met het ras. Dit geeft meer genetische diversiteit en een betere gezondheid. karakter baas voor dit ras Slowaakse Ruwharen hebben een consequente baas nodig met een behoorlijke dosis relativeringsvermogen, die niet teveel druk op de hond legt. De baas moet het leuk vinden om de trainingen op een speelse en vrolijke manier te geven.
Rasvereniging
In Nederland zijn ongeveer 60 honden van dit ras. Er zijn op dit moment geen fokkers in Nederland die lid zijn van de rasvereniging. De vereniging werkt er hard aan om dit ras meer bekendheid te geven.