Korthals Griffon
De meest gebruikte ruwharige staande hond in ons land is de Duitse Staande Draadhaar. Dit ras staat bekend om zijn fanatieke jachthonden. Korthals Griffons zijn iets kleiner van formaat, net zo gepassioneerd, maar zachtaardiger van karakter. Griffons zijn gemakkelijker onder controle te houden dan Duitse Draadharen: een flinke stemverheffing laat ze al luisteren. Vanwege hun karakter werkt een positieve trainingsaanpak voor de Griffon het best. Dankzij zijn jachtpassie is de Griffon tijdens zijn werk niet snel van zijn stuk te brengen.
De continentale staande honden, waarvan de Korthals Griffon er een is, zijn voor meerdere disciplines inzetbaar. Ze kunnen behalve voorstaan, het geschoten wild ook terugbrengen naar de (voor)jager. In hun werk wordt er onderscheid gemaakt tussen het werk vóór het schot (veldwerk) en ná het schot (apporteer- en zweetwerk). Korthals Griffons worden ná het schot ook ingezet voor het zweetwerk. U treft deze honden dan ook aan op de zweethondenlijst. De stevige draadhaarvacht zorgt ervoor dat deze honden ook in slechte weersomstandigheden hun werk kunnen doen.
De Griffon Korthals dankt zijn bestaan aan de Nederlander Eduard Karel Korthals, een groot liefhebber van kynologie en jacht. Door zorgvuldige fokkeuze wilde hij eind 19e eeuw een aantal raskenmerken vastleggen in een ruwharige hond: onverschrokken, snel, met een scherpe neus, die graag te water gaat. Korthals ging na verloop van tijd in Duitsland en in Frankrijk verder fokken, waardoor honden van dit ras in deze landen veel gezien worden in de jachtpraktijk.
Algemene kenmerken
Afmetingen
Bij reuen varieert de schouderhoogte van 55 tot 60 cm en bij teven van 50 tot 55 cm.
Beharing
De vacht is ruig en hard en voelt aan als fijn draad- of varkenshaar, maar is nooit wolachtig of gekruld. Onder het ruwe bovenste haar heeft de hond dicht, zacht onderhaar. U moet ze ongeveer een keer per week flink borstelen en de baard voorzichtig uitkammen Eventuele haren uit de oren moet u verwijderen. Rekent u erop dat deze honden één tot twee keer per jaar geplukt moeten worden.
Kleur
De Griffon Korthals komt voor in blauwgrijs, grijs met bruine platen of effen bruin, vaak met grijze haren doorschoten. Wit met bruin of wit met oranje kunt u ook tegenkomen.
Algemene karaktereigenschappen
De Griffon Korthals is een opgewekte, aanhankelijke en niet zenuwachtige hond. Deze temperamentvolle jachthonden kennen geen watervrees, zijn goed onder appèl te houden en kunnen goed tegen kou en vorst. Ondanks hun jachtpassie zijn Griffons rustig genoeg om lang af te liggen en op post te zitten.
Rasspecifieke problemen
De Griffon Korthals kent geen grote gezondheidsproblemen. Net als alle (middel)grote jachthonden, worden ook deze honden getest op Heupdysplasie (HD). Heel sporadisch komen andere problemen voor, onder andere met de schildklier, en entropion, een naar binnen gedraaid onderooglid. Nog onduidelijk is of deze problemen specifiek voor dit ras zijn.
Criteria Korthals Griffon
Geschikt als huishond
U kunt deze honden zowel in huis als in een tocht- en vochtvrije kennel buitenshuis houden. Zeker als u de hond wilt laten wennen aan jacht in koud weer, is het goed een verblijf in een buitenkennel van jongs af aan op te bouwen.
Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)
Een Korthals Griffon benadert zowel volwassenen als kinderen meestal vriendelijk. Als ze als pup goed gesocialiseerd zijn, zijn andere huisdieren geen probleem. U moet wel opletten als er onbekende katten in de buurt van de hond komen.
Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden
Deze honden hebben een vaste hand van opvoeding nodig. Griffons zijn niet moeilijk te trainen en onder appèl te krijgen. Toch moet de baas vooral geen te snelle stappen nemen tijdens de training en geduldig blijven. Deze honden blokkeren als de baas te vaak op verkeerde momenten boos wordt. Er worden alleen werklijnen gefokt, waarbij sommige lijnen passievoller kunnen zijn. In die nesten kunnen een aantal pups voorkomen die niet geschikt zijn voor eigenaren die nog nooit een hond hebben gehad, of gezinnen met jonge kinderen. Uiteraard houden fokkers daar rekening mee bij het plaatsen van hun pups.
Beweging / woonomgeving
De Griffon Korthals heeft veel behoefte aan lichamelijke beweging. Geeft u ze dat niet, dan krijgt u een hyperactieve hond in huis. U kunt lange wandelingen maken met de hond, of hem laten meelopen naast de fiets (als de hond volgroeid is, uiteraard).
Het is goed als u de wandelingen combineert met geestelijke uitdaging in de zin van training. Griffons vinden het leuk als ze met de baas aan de slag mogen, en het versterkt de band tussen baas en hond.
Waakzaamheid / houding naar onbekenden
Griffons slaan aan als onbekenden op hun terrein komen. Hun waaksheid wordt vooral bepaald door de omstandigheden waarin ze verblijven.
Generalist of specialist
Deze hond is een generalist en wordt zowel voor veldwerk, apporteerwerk (zowel op het land als in het water), als voor de korte nazoek (zweetwerk) ingezet.
‘Will to please’ / graag willen werken
Bij de Korthals Griffon zit werken in het bloed. Als hij dankzij de jachttraining begrijpt wat de bedoeling is, gaat deze hond ook zeker heel graag voor de baas aan de slag.
Bloedlijnen / jachtpassie
Alle honden van dit ras stammen uit werklijnen. Er is wel een onderscheid in dekreuen die uit Duitsland komen, waar fokkers iets meer gericht zijn op stevigere honden voor het apporteren, veld- en zweetwerk, en dekreuen uit Frankrijk, waar men iets meer gespitst is op snellere honden voor het veldwerk. In de Nederlandse jachtpraktijk zijn alle lijnen vertegenwoordigd. De verschillen zijn overigens niet noemenswaardig: alle lijnen zijn voor alle werkvormen geschikt.
Karakter baas voor dit ras
De baas van een Korthals Griffon moet een rustig en geduldig karakter hebben. Hoewel de hond hard voor zichzelf is tijdens het werk, kan hij over het algemeen slecht tegen een harde aanpak van de baas, al zijn er altijd uitzonderingen op deze regel.
Rasvereniging
De Nederlandse Korthals Griffonclub organiseert onder andere in het najaar een Jacht Aanleg Test (JAT) voor jonge honden en jaarlijks twee oefendagen voor de verschillende Standaard jachthondenproeven (de voormalige KNJV-proeven). Elk jaar organiseert de vereniging haar eigen Standaard jachthondenproef voor Korthals Griffons. De laatste jaren gebeurt dit in samenwerking met de Cesky Fousek Vereniging Nederland.
Deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets.