05:23
21:58
Nachtmodus

Cesky Fousek

Cesky Fousek spreek je uit als Tsjeskie foosek. Cesky betekent dat het ras afkomstig is uit Tsjechië, en Fousek is Tsjechisch voor baard, een in het oog springend kenmerk van het ras. Niet alleen op apporteergebied maar ook op het gebied van veld- en zweetwerk is de Cesky Fousek in Nederland steeds vaker te zien.

Staande honden verrichten hun werk voordat er geschoten wordt door het veld met grote slagen af te zoeken. Zodra ze wild ruiken staan ze stil en wijzen ze het aan. Met dit ‘voorstaan’ vertellen ze de jager waar het wild zit. De continentale staande honden, waarvan de Cesky Fousek er een is, zijn voor meerdere disciplines inzetbaar. Ze kunnen behalve voorstaan het geschoten wild ook terug brengen naar de (voor) jager. In hun werk wordt er onderscheid  gemaakt tussen het werk vóór het schot (veldwerk) en werk ná het schot (apporteer- en zweetwerk).

Na het schot worden Cesky Fouseks ook vaak ingezet voor het zweetwerk. Bij het zweetwerk volgt de hond een bloedspoor van een geschoten (of aangereden) ree, hert of ander grofwild. De Cesky Fousek wordt met namen gebruikt voor korte nazoeken over een afstand tot ongeveer 500 meter. Zweetwerkspecialisten zoals de Hannoveraan of de Beierse bergzweethond zijn vaak beter geschikt dan de Cesky Fousek voor de langere vluchtsporen.

Algemene kenmerken

Afmetingen

De schouderhoogte voor de reuen bedraagt 60 to 66 cm, voor de teven ligt die tussen de 58 en 62 cm.

Beharing

Draadharig, met een middenvacht en een dichte, waterafstotende ondervacht van wol. De vacht beschermt de hond in slecht weer en is bestand tegen dicht dekking. De Duitse Draadhaar heeft twee lagen vacht; Cesky Fouseks zijn dankzij hun drie vachtlagen nog beter in staat om bij koud weer in het water te werken. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht zult u hem vrijwel nooit of regelmatig met de hand moeten (laten) plukken. Vooral bij vol behaarde honden is het belangrijk de haren schoon te houden en te knippen. Knip een teveel aan haren tussen de voetzolen weg.

Kleur

De Cesky Fousek is er in de kleuren bruinschimmel, bruinschimmel met bruine platen, helemaal bruin of bruin met witte aftekeningen op borst of poten.

Algemene Karaktereigenschappen

Cesky Fouseks zijn harde werkers: doornstruiken en koud water neemt hij zonder aarzeling. Harde geluiden en een hoop drukte brengen hem dankzij zijn stabiele karakter niet van zijn stuk. Lat u niet bedotten door zijn zachte karakter: deze honden kunnen u daarmee om de tuin leiden.

Rasspecifieke problemen

Net als alle (middel)grote jachthonden, worden ook de honden van dit ras getest op heupdysplasie (HD). Dat geldt ook voor dekreuen die afkomstig zijn uit Tsjechië. OCD (Osteochondrose Dissecans) en epilepsie komen heel zelden voor Cesky Fouseks, net als alopecia (haaruitval), waar meer draadharige rassen last van kunnen hebben. Welke gezondheidsonderzoeken en DNA-testen een fokker nog meer verplicht moet en vrijwillig kan laten uitvoeren, kunt u vinden op de site van de rasvereniging.

Criteria Cesky Fousek

Geschikt als huishond

Dankzij zijn goed isolerende vacht kan de Cesky Fousek het hele jaar in een buitenkennel verblijven. Deze honden zijn zeer sociaal ingesteld en hebben behoeft aan contact met hun mensen. Het is daarom wel aan te raden om de hond regelmatig naar binnen te halen om een goed sociaal contact met de baas en de rest van het gezin te waarborgen.

Social omgang/huisdieren/kinderen

Als de hond samen met de kat opgroeit, gaat dat prima samen. U moet oppassen als de kat van de buren op zijn gebied komt. Cesky Fouseks zijn heel sociaal met kinderen en zeer aanhankelijk ten opzichte van hun familie.

Hanteerbaarheid/trainen & opvoeden

Deze honden zijn heel gepassioneerde werkers. Ondanks hun aangeboren passie zijn Ceksy Fouseks gemakkelijk te trainen. Laat u alleen niet verleiden door zijn zachtaardigheid! Het eerst half jaar van zijn hondenleven gaat de training vaak probleemloos, pas in de pubertijd komt de ware aard van zijn karakter naar boven en zoekt de hond de grenzen op. De hond kan doen alsof hij onder de indruk is van uw correctie, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Als u consequent en geduldig doorzet, zal de hond meestal alsnog doen wat van hem verlangd wordt. Teven zijn over het algemeen handzamer dan reuen. Vooral temperamentvolle reuen hebben net iets meer sturing nodig.

Beweging/woonomgeving

Cesky Fouseks hebben dagelijks een flinke portie beweging nodig. Maar ook mentale stimulatie in de vorm training en sociaal contact is voor deze honden heel belangrijk. U moet denken aan ongeveer 2 uur fysieke en geestelijke activiteit, verspreid over de dag.

Waakzaamheid/houding naar onbekenden

Cesky Fouseks zullen bij onraad blaffen maar ze zijn niet echt waaks: bezoekers worden in alle vriendelijkheid ontvangen.

Generalist of specialist

Deze continentale staande jachthond kan veelzijdig gebruikt worden vóór het schot (veldwerk) en ná het schot (apporteer- en zweetwerk). Er zijn verschillende bloedlijnen van dit ras met elk hun eigen temperament. Wilt u een Cesky Fousek voor een specifieke discipline, zorg dan dat u weet welke bloedlijn u nodig heeft.

‘Wil to please’/Graag willen werken

De will to please is ruimschots aanwezig. Cesky Fouseks zijn erg gericht op hun baas.

Bloedlijnen/jachtpassie/afstamming

Alle Cesky Fouseks zijn gefokt op hun jachtkwaliteiten. Er zijn verschillende bloedlijnen van dit ras met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Honden uit bloedlijnen met aanleg voor veldwerk, nemen meer ruim baan tijdens het werk en zijn wat feller op roofwild. Er zijn ook bloedlijnen die iets minder snelleren honden leveren en die iets rustiger van aard zijn. Deze bloedlijnen zijn daardoor veelzijdig inzetbaar, en makkelijker te gebruiken voor zweetwerk. Vraag aan de fokker welke bloedlijn hij heeft om de juiste keuze te maken.

Karakter baas voor dit ras

De Fousek is een daadkrachtige hond die u met een zachte hand moet corrigeren. Hij heeft een consequente en overtuigende baas nodig die duidelijke regels stelt en deze consequent handhaaft zonder fysieke hardhandigheid. Laat u niet bedotten door het ogenschijnlijk zachte karakter van de Cesky Fousek. De baas moet zelfverzekerd zijn, niet twijfelen maar rustig opnieuw proberen als de hond iets niet doet.

Ga naar de website van Cesky Fousek Vereniging Nederland

Rasvereniging

De Gebruikshondencommissie van de vereniging organiseert verschillende activiteiten voor de Cesky Fousek als jachthond. Zij verzorgt lezingen, trainingen, proeven en wedstrijden op het gebied van veldwerk, apporteren en zweetwerk.

Deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets.