07:19
19:47
Nachtmodus

Drentsche Patrijshond

Drentsche Patrijshonden zijn staande jachthonden die voor de jager uit, tegen de wind in, het veld afzoeken naar verwaaiing van veerwild of haarwild. Dit ras zoekt het veld af met relatief kleine slagen, en gaat daarbij niet heel ver van zijn baas vandaan. Zodra ze het wild ruiken, staan ze abrupt stil en wijzen ze het met hun neus aan. Met dit ‘voorstaan’ vertellen ze de jager waar het wild zit.

De Drentsche Patrijs behoort tot de continentale staande honden, en is daarmee een allrounder: ze staan niet alleen voor, maar zoeken het geschoten wild ook op en brengen het bij de jager. Staande honden moeten tijdens de jacht absoluut onder appèl staan. Als een (voor)jager zijn hond niet voldoende onder controle heeft, zorgt dat voor ongewilde onrust in het jachtveld. De oorsprong van de Drentsche Patrijshond zegt veel over zijn rastypische eigenschappen en jachtkwaliteiten. Het ras is ontstaan voor de grote ruilverkavelingen, die plaats vonden vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw.

In kleine akkers afgescheiden door houtwallen en heidevelden werd gejaagd met Drentsche Patrijshonden. Deze kleine akkers waren dankzij hun beschutting een eldorado voor veerwild en daarmee bij uitstek geschikt om te bejagen met een jachthond die kort onder het geweer werkt en goed een singel, houtwal of een wieke (brede veensloot) kan afzoeken. De witte kleuraftekening van de hond is hierbij van groot nut: de jager kan zijn hond zo uitstekend volgen en ziet hem, zelfs op enige afstand, voorstaan op het wild in de houtwal. Men had destijds behoefte aan een hond die zowel gebruikt kon worden als allround jachthond, erfhond en gezinshond. Het is dan ook het mooist als een Drentsche Patrijshond los om het huis kan lopen en even mag blaffen als er bezoek op het erf komt.

Algemene kenmerken

Afmetingen

De schoft hoogte ligt bij reuen tussen de 58 en 63 cm en bij teven tussen 55 en 60 cm.

Beharing

De Drentsche Patrijshond heeft een dichte, halflangharige vacht die niet mag krullen. Aan de hals, voorborst, de achterkant van de benen, op de oren en de staart is de vacht langer en weelderiger.

Kleur

De kleur van de vacht is wit met bruine platen, met of zonder spikkels. De oren zijn bruin, evenals het haar rondom de ogen.

Algemene karaktereigenschappen

Gevoelig, intelligent, nieuwsgierig, vrolijk, levendig en aanhankelijk. Sommige honden van dit ras kunnen wat eigengereid zijn, een eigenschap die van pas komt als ze zelfstandig het terrein moeten afzoeken.

Rasspecifieke problemen

Heupdysplasie en de erfelijke oogafwijking PRA zijn de gezondheidsproblemen die het meest voorkomen bij de Drentsche Patrijshond. Dieren waarmee wordt gefokt, worden hier streng op gecontroleerd. Daarnaast komt epilepsie voor bij dit ras. De rasvereniging benadrukt het belang om alle gevallen van epilepsie te melden. Met deze gegevens kunnen fokkers een meer onderbouwde keuze maken voor hun fokcombinaties en kan het fokbeleid aangepast worden.

Criteria Drentsche Patrijs

Huishond

Honden die hun lichamelijke en geestelijke energie kwijt kunnen, zijn rustig in huis. Ze zijn erg gehecht aan het gezin. U kunt de Drentsche Patrijshond overdag in een kennel laten verblijven, onder andere om hem te laten wennen aan het koude jachtseizoen.

Sociale omgang

De gemiddelde Drent kan uitstekend overweg met kinderen en kan het meestal goed vinden met soortgenoten en andere huisdieren, mits goed gesocialiseerd.

Hanteerbaarheid

Drentsche Patrijshonden staan bekend om hun gevoelige karakter. Zorg daarom voor een gedoseerde socialisatie. Een Drentsche Patrijshond is rond de 3 jaar geestelijk volwassen. Tot die periode heeft u veel tijd en geduld nodig voor de begeleiding van de hond. Let erop dat u traint naar vermogen van een jonge hond: liever een aantal korte trainingssessies van 5 à 10 minuten, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten, dan één lange training. U moet altijd consequent met de hond omgaan.

Beweging / woonomgeving

Deze werkhonden hebben veel beweging nodig en daarnaast ook geestelijke uitdagingen. Behalve mee op jacht, kunt u denken aan activiteiten als: speuren, zoekspelletjes, apporteren, naast de fiets lopen (vanaf 1 jaar), zwemmen en wandelingen waarbij de hond onaangelijnd kan lopen. U moet rekenen op dagelijks één keer 1 uur of twee keer een half uur. Het is ideaal als u per dag ongeveer vier keer een kwartier met de hond bezig kunt zijn.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Volwassen honden van dit ras zullen bij uw afwezigheid huis en haard bewaken en zeker blaffen tegen vreemden in de buurt. Daarnaast kunnen ze een uitstekende oppas zijn voor uw (kleine) kinderen ten opzichte van onbekenden.

Generalist of specialist / voor welk type jacht het meest geschikt

De Drentsche Patrijshond is een allrounder, die gefokt is om tijdens de jacht voor de voet te jagen onder het geweer en daarbij niet heel ver van zijn baas vandaan te gaan. Honden van dit ras zijn uitstekende apporteurs van zowel veerwild als haarwild en gaan daarbij zonder problemen zware dekking in.

‘Will to please’ / graag willen werken

Deze intelligente honden werken graag voor hun baas. Ze moeten er wel plezier in houden, bij de training is afwisseling dan ook nodig. Op jacht is de Drentsche Patrijs een ijverige werker die het vooral bij de jacht voor de voet de hele dag goed volhoudt.

Karakter baas voor dit ras

Een Drentsche Patrijs mag absoluut niet getraind worden met een harde aanpak of met dwang. De hond kan dan angstig worden, of zich afsluiten van zijn eigenaar. Heeft u daar het geduld niet voor, kies dan voor een ander ras.

Bloedlijnen / jachtpassie

De jachtpassie van de Drentsche Patrijs wordt sterk beïnvloed door de erfelijke kwaliteiten van zijn (voor)ouders. Sommige fokkers selecteren meer op jachteigenschappen en/of op het uiterlijk, waardoor er wel verschil kan zijn in temperament. Uiterlijk is geen verschil te zien tussen een jachthond of een showhond; in jachtpassie zult u wel enorm verschil merken.

Rasvereniging

Vereniging De Drentsche Patrijshond

Vereniging De Drentsche Patrijshond is opgericht met als doel: ‘Jagers, fokkers en liefhebbers van de Drentsche Patrijshond nader tot elkaar te brengen en de liefhebberij van het jagen met deze honden aan te kweken en te bevorderen.’ De Gebruikshondencommissie stimuleert het gebruik van de Drentsche Patrijshond op de jacht.

Jaarlijks organiseert zij apporteertrainingen, voorjaars- en najaarsveldwedstrijden en een Orweja/ jachthondenproef. Voor meer informatie: E-mail: [email protected].

Ga naar de website van de Vereniging de Drentsche Patrijshond

Drentsche Patrijshonden Club Nederland (DPHCN)

De DPHCN is een club waar ruim 500 enthousiaste leden en een groot aantal fokkers in verenigd zijn. De DPHCN is erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. E-mail: [email protected].

Ga naar de website van de Drentsche Patrijshonden Club Nederland

Het grootste gedeelte van deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets.