05:32
21:39
Nachtmodus

Flatcoated Retriever

Flatcoated Retrievers worden nog weinig gezien in het jachtveld, maar hun aantal stijgt de laatste jaren. Deze honden werden eind 19e eeuw gefokt vanwege de behoefte aan een elegante retriever voor het werk tijdens deftige jachtpartijen op de Engelse landgoederen. In het jachtveld valt de Flatcoated Retriever dan ook vooral op door zijn elegante manier van bewegen. 

Hij moet de valplaats goed inschatten en zelfs langere tijd kunnen onthouden. Een hond die erg onrustig is, kan niet goed markeren. Steadiness is niet het sterkste punt van veel Flatcoated Retrievers. Vanwege hun passie en extraverte temperament is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen steadiness en werklust. Als die balans aanwezig is, krijgt u een van de beste kwaliteiten van de Flatcoated Retriever te zien: zijn markeervermogen. Deze jachthonden zijn echte ‘ogenhonden’ en missen zelden een apport.

Retrievers zijn speciaal gefokt om te apporteren: het geschoten wild ophalen en naar de (voor)jager brengen. Dat doen ze zowel op het land als in het water. De meest voorkomende apporterende honden zijn de Labrador Retriever en de Golden Retriever. Deze honden zijn relatief eenvoudiger te trainen dan de Flatcoated Retriever, en worden vaak op jongere leeftijd al ingezet voor de praktijk.

Algemene kenmerken

Afmetingen

Bij reuen varieert de schouderhoogte van 58 tot 61 cm en bij teven van 55 tot 58 cm.

Beharing

De langharige vacht moet dicht zijn én zo glad mogelijk. Zo is de hond in alle weersomstandigheden en in dichte dekking optimaal beschermd. De vacht zorgt ook voor isolatie en drijfvermogen tijdens het zwemmen. U moet de hond regelmatig borstelen en de oren, hals en voeten (laten) trimmen.

Kleur

Flatcoated Retrievers zijn zwart of leverkleurig. algemene karaktereigenschappen Vrolijke, actieve honden met natuurlijke aanleg tot jachthond. Deze honden hebben een gezeglijk karakter en willen graag samenwerken met hun baas. Opvallend is de altijd kwispelende staart en de enorme dosis enthousiasme en energie.

Rasspecifieke problemen

Patella Luxatie, waarbij het sesambeen in het kniegewricht van zijn plaats schiet, en tumoren zijn de meest voorkomende aandoeningen bij dit ras. Fokkers die aangesloten zijn bij de vereniging screenen op Patella Luxatie. Omdat de kans op tumoren groot is, financiert de Flatcoated Retriever Club een groot onderzoek door de Universiteit van Utrecht om het ontstaan van kanker bij deze retrievers te voorkomen. Welke gezondheidsonder – zoeken en DNA-testen een fokker nog meer verplicht moet en vrijwillig kan laten uitvoeren, kunt u vinden op de site van de rasvereniging.

Criteria Flatcoated Retriever

Geschikt als huishond

Bij voorkeur houdt u honden van dit ras in huis, en niet in een kennel buitenshuis: ze zijn graag in de buurt van hun baas. sociale omgang / huisdieren / kinderen Deze honden hebben een vriendelijk en sociaal karakter. Dit ras geeft, mits gesocialiseerd, vrijwel nooit problemen met kinderen en andere huisdieren.

 Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

Bij Flatcoated Retrievers is het belangrijk om de ervaring geleidelijk op te bouwen. Dat geldt in de training maar zeker ook in de jachtpraktijk. Let u hierbij vooral op de balans tussen steadiness en werklust. Als de Flatcoat veel ruimte krijgt voor eigen interpretatie, dan neemt de hond die ruimte ook, wat vaak leidt tot onrustig gedrag zoals inspringen en piepen. Deze honden kunnen hun passie moeilijk beheersen en hebben een uitbundiger en temperamentvoller karakter dan andere retrievers. Als u consequent bent en duidelijke regels hanteert, kunt u zijn tomeloze energie en passie in goede banen leiden. Houd u er in de training ook rekening mee dat Flatcoated Retrievers pas laat volwassen zijn, dat geldt met name voor reuen. Honden van dit ras zijn erg zelfstandig. Toch zijn deze retrievers geen honden om hard aan te pakken, al zijn er uitzonderingen.

Beweging / woonomgeving

Deze hond heeft behoorlijk veel beweging nodig. U moet denken aan dagelijks minimaal 2 uur beweging, zoals meelopen naast de fiets (de hond moet dan wel ouder zijn dan een jaar), wandelen en onaangelijnd rennen. Ook heeft de hond dagelijks geestelijke uitdaging nodig in de vorm van training.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Flatcoated Retrievers zijn alert op vreemde geluiden. De waaksheid van dit ras wordt vooral bepaald door de omstandigheden waarin de hond verblijft en hetgeen ze is aangeleerd.

Generalist of specialist?

Deze retrievers zijn specialisten: ze zijn uitermate geschikt voor het apporteerwerk, in het bijzonder waterwild.

‘Will to please’ / graag willen werken

Flatcoated Retrievers willen graag voor hun baas werken. Typisch voor honden van dit ras is de zelfstandigheid, oftewel de wil om zelf naar oplossingen te zoeken.

Bloedlijnen / jachtpassie / afstamming

Flatcoated Retrievers kennen geen verschil tussen werklijnen en showlijnen. De eisen voor het exterieur zijn gebaseerd op de geschiktheid van de hond voor de jacht. Een hond die beoordeeld wordt met een (zeer) goed of uitstekend exterieur kan dus per definitie goed uit de voeten in het jachtveld. De standaard van dit ras is vastgesteld met de gebruikswaarde van de hond als jachthond als uitgangspunt.

Karakter baas voor dit ras

Flatcoated Retrievers kunnen het vertrouwen in de (voor-) jager gemakkelijk verliezen als ze te hard of op het verkeerde moment worden aangepakt. Dat kan ook gebeuren als er iets van de hond wordt gevraagd dat hij nog niet volledig beheerst. De baas moet dan het geduld hebben om op zo’n moment te stoppen en het de volgende dag opnieuw te proberen. Het behoud van het vertrouwen in de baas en het plezier in het werk zijn absolute basisvoorwaarden. Toch herstellen honden van dit ras zich meestal snel en raken ze niet snel van slag tijdens het werk in het veld. Het trainen van een Flatcoated Retriever is niet altijd even gemakkelijk, en geduld is een absolute voorwaarde.

Rasvereniging

Er zijn drie verenigingen voor dit ras: de Nederlandse Flatcoated Retriever Vereniging, de Werkende Flatcoated Retriever Groep en de Flatcoated Retriever Club. De Werkende Flatcoated Retriever Groep houdt zich specifiek bezig met het werken van de Flatcoated Retriever als praktijkhond. Flatcoated Retriever Club houdt zich actief bezig met de Flatcoated Retriever als praktijkjachthond. De Jachtcommissie van deze vereniging organiseert jachthondenproeven, working-testen, jachtpraktijkdagen en veldwedstrijden, waarbij de bruikbaarheid van de hond na het schot en de samenwerking met de voorjager worden beoordeeld.