07:18
19:49
Nachtmodus

Heidewachtel

Heidewachtel

De Heidewachtel of Kleine Münsterlander behoort tot de familie van langharige Duitse staande honden. Staande honden zoeken in een zig-zag patroon het veld af om de geur van wild op te vangen en het vervolgens aan te wijzen, het zogenaamde voorstaan. Een ervaren staande hond blokkeert het vluchten van het wild, zodat de jager kan schieten. Als geschoten wordt, moet de hond blijven staan, gaan liggen of zitten.

Het is erg belangrijk dat staande honden onder appèl staan om veldverontrusting en het ongecontroleerd opstoten van wild te voorkomen. De Heidewachtel behoort tot de continentale staande honden, en is daarmee een allrounder: hij staat niet alleen voor, maar zoekt het geschoten wild ook op en brengt het bij de jager. Heidewachtels kunnen veelzijdig ingezet worden en staan bekend om hun snelle aanpassingsvermogen aan gevarieerd en ruig terrein. Deze jachthonden werken onder het geweer en blijven dus dicht bij hun baas. Heidewachtels zijn uitermate geschikt voor jachtvelden met kleinere percelen, rietkanten, bosjes en houtwalletjes.

Algemene kenmerken

Afmetingen

Teven hebben een schouderhoogte van 50 tot 54 cm, bij reuen is die 52 tot 56 cm.

Beharing

De Heidewachtel heeft een middelmatig lange, gladde, volle en aanliggende vacht. De vacht is weinig gegolfd. De staart, achterkant van de benen en de oren zijn langer behaard.

Kleur

De kleur van de vacht is bruin met wit of bruinschimmel. De neus is effen bruin van kleur.

Algemene karaktereigenschappen

Heidewachtels zijn energieke, intelligente en zachtaardige honden. Ze hebben een ongecompliceerd, vrolijk karakter. In het veld zijn ze vrij hard voor zichzelf en onvermoeibaar.

Rasspecifieke problemen

Honden die voor de fok ingezet worden, moeten een onderzoek op Heupdysplasie (HD) en erfelijke oogafwijkingen ondergaan.

Criteria Heidewachtel

Geschikt als huishond

Door zijn vriendelijke karakter is de Heidewachtel geschikt om in huis gehouden te worden. Het is een hond die graag in de nabijheid van zijn baas is. U kunt een Heidewachtel in een kennel houden, mits er veel contact is tussen baas en hond.

Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)

De meeste Heidewachtels kunnen het goed met kinderen vinden als ze daarmee zijn opgegroeid. Ze leven ook vreedzaam samen met andere soortgenoten en huisdieren.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

De training van de Heidewachtel moet consistent en afwisselend zijn om de hond te leren wat er van hem verlangd wordt. Door steeds hetzelfde op dezelfde manier te trainen op dezelfde plek, zorgt u voor verveling bij dit ras. De hond gaat zich dan vervelend en ongehoorzaam gedragen.

Beweging / woonomgeving

De Heidewachtel moet voldoende beweging krijgen. Gemiddeld 1 tot 1,5 uur wandelen per dag, waarbij de hond ook onaangelijnd kan rennen, is in de meeste gevallen voldoende. Naast de fiets lopen is ook een prima manier om de hond zijn beweging te geven, als hij tenminste ouder is dan 1 jaar. Biedt deze honden zeker ook voldoende geestelijke uitdagingen door dagelijks ongeveer 10 minuten te trainen. Na een dag jagen, of na een wandeling in het bos, is een eigen plek in een ren of bijkeuken/garage ideaal om de hond op te laten drogen en het vuil uit de vacht te laten ‘vallen’. Dit kan irritatie over vuil in huis voorkomen. Geef de hond (in huis) een eigen plek, waar het dier rust kan vinden.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Onbekenden worden open tegemoet getreden. Heidewachtels slaan wel aan bij onbekende geluiden.

Generalist of specialist

Het is een allround jachthond die zowel voor het schot (opzoeken en voorstaan van wild) als na het schot (apporteren, zweetwerk) werkt. In het veld tonen ze een vaste manier van voorstaan, spoorvastheid en een groot uithoudingsvermogen, ook onder moeilijke omstandigheden. Ze apporteren graag en goed. Heidewachtels zijn enthousiaste waterhonden.

‘Will to please’ / graag willen werken

Over het algemeen zijn het honden die graag voor hun baas willen werken.

Karakter baas voor dit ras

Heidewachtels kunnen eigenwijs en koppig zijn. Ze hebben daarom een vaste, consequente, maar absoluut geen harde manier van opvoeden nodig. Zijn koppigheid kan sommige eigenaren tot wanhoop drijven, maar dat maakt van hem juist de initiatiefrijke jachthond die voor alle soorten jacht ingezet kan worden. Het is niet het gemakkelijkste ras om te trainen.

Bloedlijnen / jachtpassie

Heidewachtels die gebruikt worden voor de fok hoeven niet in het bezit te zijn van een officieel diploma van de Jagersvereniging, veldwerkdiploma of gelijkwaardig buitenlands jachtcertificaat. Via de rasvereniging moeten toekomstige ouderdieren een aanlegtest afleggen waarbij ze getest worden op de gewenste eigenschappen voor de jacht. Let er bij de aanschaf van een Heidewachtel pup op dat beide ouders bejaagd zijn.

Rasvereniging

De Heidewachtelvereniging organiseert jaarlijks een clubmatch, voor- en najaarsveldwedstijden en een jachthondenproef. In samenwerking met andere rasverenigingen organiseert de Heidewachtelvereniging ook een Meervoudige Apporteerproef (MAP).

Ga naar de website van de Heidewachtel Vereniging Nederland

Deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets.