Sous-vide bereide kolgans met aardappel/pastinaaktaartje
Sous-vide bereide kolgans
Herman Hilarides
Hoofdgerecht
Aantal personen: 4
Ingrediënten
Voor de gans:
- 8 kolganspoten
- 2 teentjes knoflook in plakjes
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- Zeezout en peper uit de molen
- Scheutje olijfolie
- Stukje roomboter en scheutje arachide olie
Voor de cranberry compote:
- 150 gr cranberries
- 50 gr suiker
- Sap van 1 kleine sinaasappel
- 50 ml gluhwein
- ½ thl. Kaneel
Voor het taartje van rode kool met aardappel/pastinaakpuree en appel:
- 500 gr fijngesneden rode kool
- 1 eetl. Rietsuiker
- Scheutje olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 1 tl kruidnagelpoeder
- 2 eetl. cranberrycompote
- Sap van 1 sinaasappel
- 2 eetl rode wijnazijn.
Voor de aardappel/pastinaak puree
- 250 gr aardappelen geschild
- 250 gr pastinaak geschild
- Peper en zout
- 1 tl. nootmuskaat
- 100 ml melk
- 1 fris zure appel, klokhuis uitgeboord en in plakken
- 1 takje verse salie
Voor peren met een twist:
- ½ citroen
- ½ l. witte wijn
- 250 ml water
- 100 gr suiker
- 1 th l kurkuma
- 1 laurier blaadje
- 6 stoofperen bv gieser wildeman geschild en steeltje er aan laten
- 100 ml rode port of bessenjenever
- 1 el aardappelmeel
- Paar takjes munt
Bereiding
Poten bestrooien met peper en zout en in een vacuüm zak doen, kruiden en olie erover verdelen. Zak vacuüm maken in de vacuümeer machine. Zak in een pan met water hangen en dit verwarmen tot 85 gr. 12-16 uur garen op deze temperatuur. Poten uit de zak halen en af deppen. Boter en olie verwarmen in een koekenpan en de poten om en om braden. Even laten rusten en serveren met de cranberry compote
Cranberry compote
Ingrediënten samen opkoken tot de bessen open barsten en stuk koken en het een homogenen compote is geworden.
Taartje
Olie verhitten en de ui fruiten, suiker toevoegen en omroeren. Kool erbij en omscheppend verwarmen en iets laten slinken. Sinaasappelsap, rode wijnazijn en kruidnagelpoeder toevoegen samen met de cranberrycompote. Alles doorroeren en 45 min zachtjes door laten koken. Even wegzetten.
Aardappel/pastinaak puree
Aardappelen en pastinaak in een pan samen met de melk opkoken. Als alles gaar is, door elkaar stampen en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Serveer ring op het bord zetten. Laagje puree onderin, daarop laagje rode kool evt. nog 1 x herhalen, al naar gelang de grootte van de portie. Appel bakken in een klontje roomboter en op het taartje serveren met het salieblaadje. Naast het taartje de ganzenpoot met de cranberry compote serveren.
Peren met een twist
Witte wijn, water, kurkuma en suiker in een pan doen en aan de kook brengen samen met de geschilde peren, dit 1 uur laten doorkoken op een klein pitje. Peren uit het vocht halen en rechtop schikken in een schaal. Port of wijn voorzichtig inschenken zodat de onderkant in de port staat. Dit 8 uur in de koelkast laten intrekken. Kookvocht iets binden met aardappelmeel, peren even dompelen voor de mooie glans takje munt bovenin de peer steken.