06:25
19:02
Nachtmodus

Hertenstoof

Pastei van Hertenvlees

Arlette van Hoogdalem

Hoofdgerecht

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Voor de stoofschotel:

  • 750 gr hertenpoulet
  • 100 gr. doorregen spek in dobbelsteentjes
  • 2 tenen knoflook
  • 6 jeneverbessen
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 2 grote uien grof gesneden
  • Blik tomaten
  • 125 gr. walnoten
  • 2 laurierbladen
  • 1 fles rode wijn
  • 6 eetlepels port
  • ½ eetlepel verse tijmblaadjes
  • Zout en peper
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter

Voor het pasteideeg:

  • 250 gr. bloem
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • 125 gr. zachte boter
  • 3 eetlepels water

Bereiding stoofschotel

Spek in de pan knapperig bakken, met schuimspaan eruit halen en daarin het vlees (in blokjes van ong. 2 centimeter) rondom bruinbakken.

De ui erin doen en lichtgeel fruiten, daarna de uitgeperste knoflooktenen even meebakken. Een eetlepel bloem over de gebakken ui strooien en roeren tot het mengsel bruin wordt.
Port, rode wijn, bessen (even pletten), tomaat en tijmblaadjes in de pan doen en roeren tot het mengsel aan de kook komt. Het vlees toevoegen en ongeveer 2,5 uur laten sudderen.

Als het vlees gaar is eventueel wat peper en zout op smaak brengen en de champignons en de walnoten toevoegen.

In een apart pannetje als volgt een roux maken:

Smelt in een pannetje de boter, voeg dan 2 eetlepels bloem toe en laat dit al roerend even garen, voeg daarna wat kookvocht toe (blijf goed roeren) zodat het een “papje” wordt. Schenk dit al roerend bij het stoofvlees totdat het gebonden is tot ragout-dikte.

Bereiding pasteideeg

Bloem op het werkblad zeven, kuiltje in het midden maken en daarin zout, 1 geklopt ei en in stukjes gesneden boter doen. Water erover sprenkelen en met de hand tot een soepel deeg kneden. Het deeg even laten rusten in de koelkast.

De oven voorverwarmen op 200 graden.
Het vlees uit de pan scheppen en in een grote beboterde ovenschaal leggen.

Het deeg zo groot uitrollen dat het groot genoeg is om als deksel te dienen. Ei scheiden en het eigeel met een vork loskloppen. De rand van de schaal met een gedeelte van het eigeel bestrijken en de deeglap hierop leggen en eventueel versieren met uit het deeg gestoken versiering, daarna met het overige eigeel bestrijken. Een paar keer inprikken, zodat de stoom kan ontsnappen. De pastei in 30-40 minuten in de oven goudbruin bakken.

Zoekt u wild om dit heerlijke recept te bereiden? Klik dan op de foto, en kijk even op Wild op de Kaart. Hier bieden jagers en winkels bij u in de buurt wild aan.