Zon op
07:35
Zon onder
19:25
Nachtmodus

Fazant met zuurkool en zoete aardappelpuree

Fazant met zuurkool en zoete aardappelpuree stoofpeertje mini wortels en schijfjes biet en wat bolworteltjes granaatappelpitjes boerenjongens saus

Heidi en Aline Looy

Hoofdgerecht

Ingrediënten

Voor de fazant: 

  • 1 panklare fazant met vel
  • 150 gram kalfsgehakt
  • verse tijm
  • peper en zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels boerenjongens
  • gemengde paddenstoelen.

Voor de zuurkool:

  • 500 gram zuurkool
  • 1 rode ui
  • 2 sjalotten
  • verse tijm
  • 200 cl witte wijn
  • 300 cl kippenbouillon
  • klontje boter

Voor de zoete aardappelpuree:

  • 3 witte zoete aardappels
  • kookroom
  • zout
  • water

Voor de Boerenjongens saus:

  •  1 pot boerenjongens
  • maismeel
  • boter
  • kalfsbouillon

Voor de knol wortelgroenten

  •  Paarse gele oranje mini wortels
  • Bolwortel
  • Rode en gele biet
  • Water zout
  • boter

Voor de stoofperen

  • 5 mooie stoofperen
  • port en rode wijn
  • kaneel steranijs peperkorrels wat suiker

Bereiding

Been de fazant uit, en snijd overtollige stukjes vlees weg. Meng het kalfsgehakt met de kleine afsnijdsels, peper en zout, verse tijm, 1 geklutst ei en de boerenjongens. Maak hier een mooi mengsel van. Bak een heel klein proefstukje in de koekenpan voeg peper en zout toe als nodig.

Klap de fazant open en vul met het mengsel sluit het en bind op met wat slagerstouw. Bak op laag vuur rondom bruin tot deze van binnen gaar is. Doe een deksel op de pan het duurt ongeveer 20/30 minuten. Fruit de paddenstoelen mix de laatste 10 minuten in het vet van de fazant.

Zuurkool
Was de zuurkool. Fruit de uien en tijm in de boter voeg de zuurkool toe fruit even mee, blus af met de wijn schenk er de bouillon bij en de tijm en laat het zachtjes gaar sudderen met de deksel op de pan. Controleer of het niet droog komt te staan. Gaar het minimaal 30 minuten (langer mag).

Schil de aardappels en snijd in blokjes zet op met het zout en water. Kook ze gaar. Giet af en bewaar wat van het vocht en pureer met de kookroom  en maak iets smeuïger met  ietwat kookvocht.

Boerenjongens saus
Maak een roux van boter en maismeel voeg de boerenjongens en 1 dl kalfsbouillon toe , breng aan de kook en gaar een 20 minuten. Monteer de saus met wat koude klontjes boter tot de saus mooi glimt.

Knol wortelgroenten
Zet 2 pannen water op met veel zout. Schil de groente laat het groen van de wortels eraan. Snijd rag-dunne plakjes van de bieten en snijd wat mooie kleine vierkantjes van de groenten; Als het water kookt de groenten blancheren, kook de paarse groenten apart van de rest. Giet af en zet het in ijskoud water. Voor je gaat serveren, even de groenten aanzetten in wat boter.

Stoofperen
schil de peren, zorg dat het steeltje eraan blijft. Leg ze in een pan en zorg dat ze geheel onder het mengsel van port rode steranijs en kaneelstokje staan. Stoof ze op een laag vuur gaar.

Maak het bord op en rangschik de groenten rond de zuurkool en puree. Snijd een plak van de fazant rollade en leg deze op de puree schep er een mooie laag saus over. Als garnering nog wat granaatappel pitjes.

Zoekt u wild om dit heerlijke recept te bereiden? Klik dan op de foto, en kijk even op Wild op de Kaart. Hier bieden jagers en winkels bij u in de buurt wild aan.