05:53
21:37
Nachtmodus
Foto: Thomas van Rikxvoort

Update e-screener 17/12/2019 – Eerste stap kort geding tegen de Staat een feit

Op 16 december 2019 dagvaardden de Jagersvereniging en de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie) de Staat der Nederlanden in een kort geding. Dit kort geding gaat over de e-screener, de computertest die door de minister van Justitie en Veiligheid is ingesteld om in te schatten of het verantwoord is om een vuurwapenverlof te verstrekken. Dit is de eerste keer in het 115-jarige bestaan van de Jagersvereniging dat zij zich genoodzaakt voelt om een kort geding tegen de Staat aan te spannen. Op 28 januari 2020 vindt de zitting plaats.

Per 1 oktober 2019 heeft de minister van Justitie en Veiligheid de e-screener ingevoerd als hulpmiddel om te bepalen of het verantwoord is om een wapenverlof af te geven. Als snel bleek dat deze computergestuurde psychologische test niet deugdelijk was. Zo werd de uitslag van de test niet gebruikt als hulpmiddel (zoals in de wet beschreven), maar bleek die allesbepalend in het uiteindelijke besluit. Het verdere gebruik van de e-screener is daarom voor het beoordelen van bestaande verloven op 29 oktober 2019 met twee jaar uitgesteld. De minister blijft echter de e-screener inzetten bij het beoordelen van nieuwe aanvragen, voor een eerste verlof.

De  Jagersvereniging is absoluut voorstander van screening van en controle op verlofhouders. Echter, de Jagersvereniging is niet overtuigd dat de e-screener het instrument is, waarmee onjuiste verstrekking van een wapenverlof voorkomen gaat worden.

In het kort geding eisen de Jagersvereniging en de KNSA drie dingen van de Staat:

  • Het opschorten van de e-screener voor alle gebruikers inclusief de eerste aanvragen. De Jagersvereniging en de KNSA vinden het onjuist dat er verschil wordt gemaakt in beoordeling tussen bestaande verlofhouders en nieuwe aanvragers. Tevens is het in strijd met de wet om bestaande verlofhouders anders te behandelen dan nieuwe aanvragers.
  • Het vernietigen van alle resultaten van de tot nu toe uitgevoerde e-screener testen.
  • Het ontvangen van nadere informatie over de huidige e-screener. Dit ten behoeve van een op korte termijn te starten bodemprocedure tegen de Staat, voor het definitief stoppen met het gebruik van de e-screener.

Het kort geding vindt plaats op 28 januari. De uitspraak wordt binnen enkele weken bekend gemaakt. Het dossier ‘e-screener’ op de website van de Jagersvereniging is bijgewerkt.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items