Foto: Anoeska van Slegtenhorst

LIVEBLOG: lees hier alle stappen in de behandeling van de Aanvullingswet Natuur

Komende periode wordt de Aanvullingswet Natuur behandeld. De huidige Wet natuurbescherming – waar jacht, beheer en schadebestrijding nu onder vallen – gaat over in deze wet. Die wordt naar verwachting 1 januari 2021 van kracht. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging wil dat er een Nieuwe Nationale Wildlijst in deze wet komt.

In dit Liveblog wordt stap voor stap bijgehouden wat de Jagersvereniging hier voor doet. Kijk vaak op dit liveblog. Het wordt iedere keer bijgewerkt.

20 mei 2019 – Campagne sociale media #jachtmagerzijn van start!
Onder de #jachtmagerzijn is de social mediacampagne gestart. Met regelmaat worden interessante cijfers en grafieken gedeeld uit het nieuwste publieke opinieonderzoek naar de mening van de Nederlander over jagen. Volg onze sociale media, laat je inspireren door de uitkomsten en deel vooral mee!

67% van de Nederlanders vindt dat de politiek meer ruimte moet bieden voor het duurzaam benutten van landschap en natuur.

17 mei 2019 – Ook LTO en Federatie Particulier Grondbezit willen duurzaam wildbeheer!
Op 17 mei publiceren LTO, Federatie Particulier Grondbezit en de Jagersvereniging hun oproep aan politici voor duurzaam wildbeheer. De drie organisaties laten weten dat het huidige systeem van vergoedingen voor faunaschade niet meer voldoet.

• schadebedragen nemen jaarlijks toe
  • de bereidheid voor vergoedingen neemt af
  • en de juridische procedures stapelen zich op

Dit werkt niet meer! Wij stellen voor dat:

• alle vormen van jacht (inclusief beheer en schadebestrijding) plaatsvinden op basis van wildbeheerplannen op WBE-niveau.
  • wanneer – ondanks de gezamenlijke inspanningen van jager en grondgebruiker –  nog faunaschade ontstaat, een consulent Faunaschade een bemiddelende rol moet spelen tussen grondgebruiker, jager, terreinbeheerder en overheid. Deze partijen zijn tevens gezamenlijk verantwoordelijk voor het instellen en onderhouden van een faunaschadefonds.
  • voor het beheer van de wildsoorten die nu in groten getale voorkomen het landelijke jachtregime de basis moeten vormen, waar en wanneer nodig aangevuld met het provinciale ontheffingenregime en provinciale opdrachten.

Bekijk ons gezamenlijke filmpje.

[custom-twitter-feeds]

16 mei 2019 – Onderzoek online: De jacht mag er zijn! Jagen buitengewoon populair
Op donderdag 16 mei versturen we het bericht over het onderzoek naar de publieke opinie. Nog nooit eerder was de Nederlander zo positief over jagen. De Nederlander weet vandaag de dag meer over de taken en verantwoordelijkheden van jagers én hij is positiever over wat jagers doen. 61% van de Nederlanders is anno 2019 voorstander van duurzame benutting van wild. Een paar procent is nog maar tegenstander. In 2012 was 30% tegenstander en 36% voorstander.

Ook geeft een meerderheid van de Nederlanders de jager het vertrouwen om meer soorten te bejagen op basis van de wildlijst. En een meerderheid wil meer ruimte voor duurzame benutting van de natuur in de vorm van jagen, vissen en wildplukken.

#jachtmagerzijn

Meer dan 60% van de Nederlanders is voorstander van duurzame benutting van wild. In 2012 was dat nog maar 36%.

1 mei 2019 – Opnames ter voorbereiding op wetsbehandeling
Dinsdag 30 april vonden in Den Haag aan de Hofvijver opnames plaats voor een korte video ter voorbereiding op de wetsbehandeling. Laurens Hoedemaker, Directeur Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging was aanwezig om zich in te zetten voor de Nieuwe Nationale Wildlijst.

Opnames ter voorbereiding op wetsbehandeling

19 april 2019 – Column Laurens Hoedemaker in De Jager
“Het ree is een van de wildsoorten die zich de afgelopen decennia zeer succesvol hebben ontwikkeld in Nederland. Een balans vinden tussen de uiteenlopende belangen van mens en ree vormt een blijvende uitdaging. De Jagersvereniging kiest voor duurzame en werkbare regelgeving die aansluit bij de praktijk, waarbij de verantwoordelijkheid ligt bij de uitvoerder in het veld. Ofwel, voor balans tussen regels en uitvoering. Hoe? Door het ree op de wildlijst te plaatsen!” – Laurens Hoedemaker, Directeur Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging
Lees hier de hele column

Column Laurens Hoedemaker

18 april 2019 – Bezoek aan de SGP
Vandaag bracht landelijk belangenbehartiger Reinier Enzerink een bezoek aan woordvoerder natuur van de SGP, Roelof Bisschop (r). Voor Roelof Bisschop en zijn assistent Hans Maljaars (l) had Reinier Enzerink meer informatie over de publieke opinie over de jacht en de regelgeving die er bij jacht, beheer en schadebestrijding komt kijken.

Roelof Bisschop (r), woordvoerder natuur van de SGP, in gesprek met Reinier Enzerink (midden). Links assistent Hans Maljaars.

17 april 2019 – Bezoek aan de woordvoerders van de politieke partijen

Directeur Laurens Hoedemaker bezoekt woordvoerders in de Tweede Kamer

Vandaag bezochten Laurens Hoedemaker, directeur, en Reinier Enzerink, landelijk belangenbehartiger, een aantal woordvoerders in de Tweede Kamer. Gewapend met de nodige informatie over de publieke opinie, regelgeving en natuurlijk met veel voorbeelden uit de praktijk.

29 december 2017 – Op naar een Nieuwe Nationale Wildlijst
Eind 2017 maakte de Jagersvereniging haar inzet voor de Aanvullingswet Natuur bekend. Het is tijd voor een Nieuwe Nationale Wildlijst, vindt de vereniging. Wat betekent precies de Wildlijst? En waarom vindt de Jagersvereniging de Wildlijst zo belangrijk ? In het filmpje en de flyer legt de vereniging dit alles precies uit.

Bekijk het hele bericht