05:33
21:38
Nachtmodus

Reeënbronst

De bronsttijd is voor menig reewildliefhebber het hoogtepunt van het jaar. De bronsttijd is de periode waarin de reegeiten vruchtbaar zijn en worden beslagen. Deze periode ligt tussen half juli en half augustus. Bronstige reegeiten scheiden in de bronsttijd geurstoffen af die de reebokken aantrekken. Ook maken de reegeiten in deze tijd een geluid (ook wel fiepen genoemd) waar de reebokken op af komen.

Het drijven van de reebok en reegeit. Foto: Bas Worm

Het drijven van de reebok achter de reegeit. Foto: Bas Worm

Bij de reegeit duurt de bronst meestal drie tot vier dagen. In deze periode wordt de reegeit regelmatig beslagen door de reebok. Wanneer de reegeit in deze periode niet wordt beslagen kan dat alsnog gebeuren in de nabronstperiode die in oktober/november plaatsvindt. Nadat de eicel(len) van de reegeit zijn bevrucht komen deze in de baarmoeder terecht, waarop deze ruim 4 maanden nauwelijks ontwikkelen. Pas in december begint het embryo zich bij reegeiten te ontwikkelen, deze uitgestelde ei-innesteling is uniek voor reeën en sommige marterachtigen.

Voorafgaande de bronstperiode zorgt de sterkste reebok in een gebied dat hij zijn territorium heeft bepaald. Hij maakt het territorium herkenbaar door met zijn gewei tegen jonge bomen en struiken te vegen. Hierdoor worden namelijk geursporen achtergelaten. Daarnaast verdrijft de reebok ook de andere bokken uit zijn gebied. Dit kan gepaard gaan met hevige gevechten. De zwaktste bok verlaat het territorium en is – op zoek naar een eigen territorium – een gemakkelijke prooi voor het auto-  en treinverkeer. Daarom is het aantal wildaanrijdingen vaak hoger in de bronstperiode.

Reebokken vechten om territorium. Foto: Bas Worm

De reegeit verlaat haar kalveren (als ze die heeft) in de bronsttijd en gaat op zoek naar een reebok. Kalveren die zonder moeder rondlopen kunnen dus een teken zijn van de bronsstijd.

Voorafgaande de paring gaat de reebok op jacht achter de reegeit aan. Dit gebeurt zowel in open gebieden als in dichtbegroeide bossen. Na de bronsttijd keert de reegeit terug naar haar kalveren. De reebok verlaat de reegeit en gaat op zoek naar een nieuwe partner.