Zon op
06:17
Zon onder
21:11
Nachtmodus
Laatst bijgewerkt op 11 mrt 2020

Dossier: Wilde eend

Ondanks dat de wilde eend nog steeds een van de meest voorkomende watervogels is, is er in Nederland een daling in aantallen te zien. Uit eerder onderzoek van Sovon blijkt dat de lage kuikenoverleving een waarschijnlijke oorzaak is van de afname, minstens 60% van de eendennesten gaat namelijk verloren.

Laatst bijgewerkt op 04 feb 2020

Dossier: E-screener

De e-screener is een nieuwe psychologische test voor mensen met een wapenverlof. Deze test moet op een testlocatie op een computer worden ingevuld. Jagers zijn mensen met een wapenverlof. Met de e-screener wil de politie testen of mensen een wapen mogen en kunnen hebben.

Laatst bijgewerkt op 28 mrt 2019

Dossier: Nieuwe Nationale Wildlijst

De wet verplicht jagers om in hun jachtvelden – die samen 80% van het Nederlandse landschap beslaan – te streven naar een 'redelijke wildstand' voor de diersoorten op de Nationale Wildlijst.

Laatst bijgewerkt op 28 mrt 2019

Dossier: Weidevogels beschermen

Voor de bescherming van weidevogels is een goede inrichting van gebieden een belangrijke voorwaarde. Op de korte termijn mislukt echter 30 – 40% van de nesten door predatie en wordt 60-75% van de kuikens gegrepen door roofdieren.

Laatst bijgewerkt op 28 mrt 2019

Dossier: Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest (AVP) is een zeer besmettelijk virus voor gehouden varkens en wilde zwijnen. Een uitbraak in Nederland heeft grote gevolgen voor de economie, de jacht en terreingebruik voor recreanten.

Laatst bijgewerkt op 17 dec 2018

Dossier: Veiligheid buitengebied

Omdat jagers bijzonder veel uren buiten doorbrengen, functioneren zij in veel gevallen als gratis ogen en oren voor de overheid. Zo helpen zij bij het voorkomen van afvaldumpingen, rapporteren zij de eerste tekenen van misdrijven, werken zij op diverse plaatsen samen met politie om stroperij te melden.