05:32
21:39
Nachtmodus

Arjan Smit

Hoe bent u voor het eerst in aanraking gekomen met de jacht?

Toen wij 20 jaar geleden als rasechte Utrechters neerstreken in Cothen merkten we al snel dat het slim was om contact te leggen met boeren en landheren uit de omgeving. Om in te burgeren in de gemeenschap. Hoe kan je dat beter doen dan producten te kopen van je directe ‘buren’, zij maken dan immers reclame voor het product wat wij verwerken. Het lokale streekrestaurant was geboren! We besloten al het wild dat ons werd aangeboden voor een eerlijke prijs af te nemen en op het menu te plaatsen. Eerlijk vlees met een goed verhaal.

Wat betekent het woord ‘jagen’ voor u?

Jagen is voor mij het beheren, soms ook oogsten uit de natuur en zeker ook met respect omgaan met wild dat geschoten is, er ook voor zorgen dat het gedode dier na zijn dood met respect wordt behandeld. Het in de kliko gooien van hoogwaardige dierlijke eiwitten, die een fantastisch leven hebben gehad, kan ik daarom niet aanzien!

‘Een jager is geen persoon waar op gejaagd moet worden!’
‘Een jager is geen persoon waar op gejaagd moet worden!’

Welke rol ziet u voor jagers weggelegd in het Nederlandse landschap?

Een jager is een beheerder van een stukje Nederland. Ieder stukje heeft een eigen karakter. Het karakter van de jager moet passen bij het landschap. Als een jager al zijn hele leven op een bepaalde jacht zit moet hij niet roekeloos weggestuurd worden door één van de ‘grote beheerders’, dat is kennisvernietiging en dat vind ik een slechte zaak.

We leven in toenemende mate in steden, wat betekent dat voor onze relatie met de natuur?

Het is zeker voor mij als horecaondernemer en chef-kok belangrijk dat ik een stukje van mijn ‘wildkennis’ overbreng naar mijn collega’s in de stad. Daardoor krijgt de stadse bevolking meer kennis en vooral respect voor de boeren en jagers die werken in de buitengebieden. Ik voel ook min of meer dat dat mijn taak is; verbindingen leggen tussen landschap, historie, ambacht en voedsel.

Wat zou u de Nederlandse jagers aan advies mee willen geven?

Wees trots op het feit dat je jager bent en straal dat ook uit! In Duitsland loopt een jager trots met een veer op zijn hoed, dat vind ik een mooi voorbeeld!

Waar zou u heel Nederland op willen wijzen?

Tegen de Nederlander zou ik willen zeggen; wees trots op de mensen die voor dag en dauw op pad gaan om de buitengebieden op peil te houden. Stop met hypocriet gedrag en eet het hele jaar door een stukje vlees uit de vrije natuur en als een dier gedood wordt om welke reden dan ook, doe er dan iets nuttigs mee en gooi het niet klakkeloos in de container. Een mooi voorbeeld hiervan is de spreeuw die soms in de kersenteelt wordt geschoten. Ik verwerk het vogeltje in een prachtig kersenmenu. Maak er met respect iets moois van!

Over Arjan Smit (1962)

Arjan is eigenaar van Proeverij de Pronckheer, gestart op 1 januari 1995. Hij is geen wereldverbeteraar, maar wel iemand die nadenkt over wat hij doet. Daarbij is hij niet bang om tegen de stroom in te zwemmen en hiermee discussie los te maken en mensen om hem heen bewuster te laten worden. Hij is een levensgenieter, houdt van lekker eten en drinken!

  • Delen: