07:54
18:58
Nachtmodus

Nieuwe overzichtskaart teken-encefalitusvirus

Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) maakte deze week de nieuwe kaart bekend, waarop te zien is in welke gebieden het teken-encefalitusvirus is aangetroffen. Mensen kunnen met dit virus besmet worden na een tekenbeet. In enkele gevallen lijdt dit tot ernstige aandoeningen en zelfs tot de dood.

In 2018 deden RIVM en DWHC onderzoek naar het voorkomen van het teken-encefalitusvirus, ook wel TBE genoemd. Zij gebruikte hiervoor het bloed van reeën en keken of ze daar antistoffen aantroffen. Daaruit bleek dat het virus zich in tien jaar tijd over een groter deel van Nederland had verspreid.

Jagers leverden bijdrage aan onderzoek

Om de verspreiding van het teken-encefalitusvirus in het bloed van reeën te meten werd de medewerking van jagers gevraagd. Jagers leverden dan ook een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek. Daarnaast vormen jagers door hun grote aanwezigheid in het buitengebied een risicogroep voor besmetting door tekenbeten. Ook om deze reden is het belangrijk dat zij weten waar het virus voorkomt, wat de ziekteverschijnselen zijn en wat ze moeten doen na een tekenbeet.

RIVM brengt de resultaten van de onderzoeken nu bijeen in een overzichtelijke kaart. In het artikel op de website van DWHC leest u meer over de verschijnselen bij ziekte van Lyme en TBE.

Verspreiding teken-encefalitusvirus juni 2020

 

Webinar ‘Tekenexperts online’

Op 22 juni is voor het eerst een webinar over teken georganiseerd. Dit webinar  Tekenexperts online’‘ is nu terug te zien op de website van de Vereniging van bos- en natuurterreineigenaren.

Lees het hele artikel op DWHC.nl

Overzichtskaart teken-encefalitusvirus Nederland
  • Delen:

Meer informatie