08:44
16:21
Nachtmodus

Blijf alert op de teek!

Afgelopen week is de jaarlijkse Teekweek georganiseerd door 25 samenwerkende organisaties uit de groene sector, die extra aandacht vragen voor preventie en de risico’s van tekenbeten. Ben je werkzaam in het buitengebied, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Teken kunnen verschillende ziekten overdragen, zoals Lyme en tekenencefalitis. Het is belangrijk om hier alert op te zijn, ook na deze jaarlijkse Week van de Teek!

Controleer jezelf regelmatig op teken, vooral als je in gebieden bent waar deze kleine beestjes veel voorkomen. Teken zijn overigens geen insecten, maar behoren tot de spinachtigen, ze hebben acht poten én ze kunnen tot wel tweehonderd keer hun eigen gewicht aan bloed drinken.

Controleer jezelf

Ga je het buitengebied in, dan is het verstandig om beschermende kleding te dragen en insectenwerende middelen te gebruiken. Controleer jezelf na het einde van de werkdag op de aanwezigheid van teken op je kleding of je huid. Stigas, kenniscentrum en arbeidsdienstverlener in de agrarische en groene sector, heeft een video gemaakt waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een tekencontrole uitvoert. Heeft een teek zich vastgebeten in je huid? Verwijder deze dan zo snel mogelijk om de kans op ziekteoverdracht te verminderen.

Feit en fictie

Hoewel er veel verhalen circuleren over deze spinachtige beestjes, is het belangrijk om de feiten van de fictie te kunnen scheiden. Springen teken uit bomen in je nek, wel of niet draaien bij het uittrekken en is een bezoek aan de huisarts na een tekenbeet altijd noodzakelijk? Lees hier een handige opsomming over feiten en fictie.

Stigas

Feit en fictie teek
  • Delen:

Gerelateerd nieuws