07:26
19:37
Nachtmodus

Engelse Springer Spaniel

De taak van de Engelse Springer Spaniel als jachthond is om het wild te vinden en het door rechtstreeks contact op te stoten (te flushen) waarna de jager het kan bemachtigen. Dit ras is dankzij zijn bouw, beharing, zijn eigen initiatief en zelfstandigheid, uithoudings- en doorzettingsvermogen erg goed in het uitdrijven van terreinen met een dichte dekking, zoals duindoorns, bramen en rietvelden.

Van de Springer wordt ook verwacht dat hij het geschoten wild apporteert. Dat doet dit ras over het algemeen goed, maar verwacht hierbij niet het niveau van retrievers. Steadiness, het pas mogen uitvoeren van een opdracht als de (voor)jager het commando heeft gegeven, is voor een Engelse Springer Spaniel erg belangrijk. De jachthond stoot het wild direct uit de dekking zodra hij verwaaiing krijgt, dat wil zeggen als hij de geur van het wild in zijn neus krijgt. Zodra hij dat gedaan heeft, moet hij gaan zitten, anders kan de jager, zeker op een konijnenjacht, niet schieten. Het direct stoppen met jagen na een flush is dus minstens zo belangrijk.

Algemene kenmerken

Afmetingen

De schouderhoogte bij reuen en teven is ongeveer 51 cm.

Beharing

De vacht is dicht, glad en water- en vuilafstotend. De Engelse Springer Spaniel moet regelmatig goed geborsteld worden en heeft twee tot vier keer per jaar een trimbeurt nodig. Honden uit de zuivere jachtlijnen hebben in de regel een kortere beharing waarbij hooguit wat klitten verwijderd moeten worden na een jachtpartij. Belangrijk is dat de beharing bij de poten en oren bijgehouden wordt.

Kleur

De Engelse Springer Spaniel is er in de kleurcombinaties leverkleur met wit, en zwart met wit, eventueel met tankleurige aftekeningen.

Algemene karaktereigenschappen

De aard van dit ras is zachtaardig, meegaand, actief, vriendelijk en slim. Er wordt wel gezegd dat de hond zacht van karakter is, maar keihard voor zichzelf.

Rasspecifieke problemen

Binnen de Engelse Springer Spaniëls komen erfelijke oogafwijkingen voor. De rasvereniging raadt aan de ogen van uw hond periodiek te laten onderzoeken door speciale ECVO oogdierenartsen. Het ECVO onderzoek is een klinisch oogonderzoek naar tenminste zeventien erfelijke en/of aangeboren oogziektes. Ook HD (Heupdysplasie)-onderzoek is in het fokreglement van de Engelse Springer Spaniel opgenomen.

Criteria Engelse Springer Spaniel

Geschikt als huishond

In tegenstelling tot tijdens de jacht, is de Springer als huishond een rustige hond die uitstekend in een gezin kan functioneren.

Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)

De honden van dit ras staan bekend om hun vriendelijke karakter. Met andere huisdieren en kinderen zullen ze harmonisch samenleven. Het ras is zeer sociaal naar andere honden, een vereiste om in een veld met andere baas-hondcombinaties tegelijk te werken.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

Een consequente baas die weet wat hij vraagt van zijn hond is belangrijk. De (voor)jager mag geen onmogelijkheden vragen van de hond.

Beweging / woonomgeving

De Engelse Springer Spaniel moet voldoende beweging krijgen. Gemiddeld anderhalf uur wandelen per dag waarbij de hond ook onaangelijnd kan rennen en u hem ongeveer een kwartier traint, is in de meeste gevallen voldoende. Let hierbij op het onder controle houden: te veel vrijheid moet u de hond in een later stadium wellicht weer ontnemen om hem terug ‘onder het geweer’ te krijgen.

Zeker na een dag jagen, of na een wandeling in het bos, is een eigen plek in een ren of bijkeuken/garage ideaal om de hond op te laten drogen en het vuil uit de vacht te laten ‘vallen’. Dit kan irritatie over vuil in huis voorkomen. Geef de hond (in huis) een eigen plek, waar het dier rust kan vinden.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Waakzaamheid is niet de meest opvallende eigenschap van de Springer. Dat wil niet zeggen dat er geen waakse Springers zijn, maar het is niet realistisch om dit van dit ras te verwachten. De houding van de Engelse Springer Spaniel naar onbekenden is over het algemeen vrolijk en enthousiast. Tijdens de jacht of training kan de Springer mensen negeren, omdat het werk dan voor de hond op de eerste plaats staat.

Generalist of specialist

De Springer is bij uitstek goed in het jagen in zware dekking, zoals bramen en duindoorns. Het ras is ook goed bruikbaar in akkerranden, tussen groenbemesters en in bietenvelden. De Springer is een specialist die veelvuldig als generalist gebruikt wordt. Beoordeel voor de aanschaf van dit ras nauwgezet of de Springer de juiste hond voor u en uw jachtmogelijkheden is.

‘Will to please’ / graag willen werken

De will to please is zeker nog aanwezig in de Engelse Springer Spaniel. Wilt u die optimaal benutten, zorg dan voor een goed contact tussen voorjager en hond.

Karakter baas voor dit ras

De Engelse Springer Spaniel is keihard als het gaat om jagen in dichte dekking, maar een harde, bijna agressieve training is uit den boze. Honden van dit ras hebben een zacht karakter. U bereikt meer met duidelijkheid, de juiste stappen maken in tempo en geduld.

Bloedlijnen/jachtpassie

De jachtvariant ziet er heel anders uit dan de showvariant: voor jagers is de laatste iets te zwaar en te groot. Zij willen de Springer niet te groot, zeer vlug en met veel jachtpassie. De Nederlandse jachtlijnen van de Engelse Springer Spaniel presteren op hoog niveau in veldwedstrijden.

Rasvereniging

De Engelse Springer Spaniel Club Nederland heeft een Jachtcommissie die, samen met de Nederlandse Spaniël Club en deWelsh Springer Spaniël Club, is vertegenwoordigd in de Jachtcommissie SUN. Deze commissie organiseert jaarlijks een jachtinstructiedag, certificaatdagen, jeugdveldwedstrijden, nationale kampioenschapsveldwedstrijden en internationale kampioenschapsveldwedstrijden.

De Jachtinstructiedag is een uitstekende informatiebron voor de verschillende Spaniëlrassen. Tijdens de certificaatdagen worden de jachteigenschappen en de taken van de deelnemende spaniëls getoetst door een aantal proeven. De certificaatdagen zijn met name bedoeld voor spaniëls die gaan deelnemen aan veldwedstrijden en de praktijkjacht. In de jeugdveldwedstrijden worden de deelnemende honden vooral beoordeeld op hun natuurlijke aanleg. De Jachtcommissie hoopt met al haar activiteiten de ontwikkeling van de jachteigenschappen van het ras te bevorderen.

Ga naar de website van de Engelse Springer Spaniel Club Nederland

Deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets.