Bijgerecht: bourbon-apple butter
Ingrediënten (circa 1 kg)
- 1 kg granny smiths, ongeschild en in kwarten gesneden
- 125 ml appelciderazijn
- 250 ml water
- 400 g suiker
- gerookt zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- ½ el kaneel, gemalen
- ½ tl gemalen kruidnagel
- ½ tl gemalen piment
- sap en geraspte schil van 1 citroen
- 1 el chipotle-tabasco
- 75 ml Bulleit Bourbon Whiskey
Bereiding
Doe de appels, appelciderazijn en het water in een grote pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook het geheel circa 20 minuten, tot de appels zacht zijn geworden. Pureer de appels met een stamper en haal ze samen met het kookvocht door een zeef om de pitjes en steeltjes te verwijderen. Doe de gezeefde appelpuree terug in de pan, voeg de overige ingrediënten toe en laat het geheel al roerend in circa 90 minuten inkoken tot een diepbruine ingedikte massa. In de koelkast is de bourbon-apple butter minimaal een week houdbaar.