Site Logo

BBQ Smoked Spare Ribs van Wild Zwijn

Weer of geen weer – de BBQ kan altijd aan! Deze wild zwijn spareribs hebben een heerlijke bite en worden gerookt met zelfgemaakte kruidenrub en huisgemaakte barbecuesaus. Serveer met frisse coleslaw voor de ultieme winterse comfortfood-ervaring.

Apparatuur

  • BBQ met deksel (voor indirect grillen)
  • Rookhoutchunks (bijv. appel of eiken)

Ingrediënten

  • 4 spareribs van wild zwijn
  • 300 g fijngesneden witte kool
  • 150 g julienne van winterpeen
  • 50 g rozijnen
  • 200 g crème fraîche

Spare Ribs Rub

  • 10 el bruine basterdsuiker
  • 5 el paprikapoeder
  • 2 el zwarte peper
  • 2 el zout
  • 2 el chilipoeder
  • 3 el knoflookpoeder
  • 2 el uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper

BBQ-saus

  • 500 ml ketchup
  • 100 ml appelciderazijn
  • 100 ml honing
  • 75 ml cola
  • 75 ml appelsap
  • 2 el sojasaus
  • 50 ml Worcestershiresaus
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 2 el appelstroop
  • 1 el Tabasco
  • 3 el donkere balsamicoazijn
  • 3 el van de gemaakte Spare Ribs Rub

Bereidingswijze

1. Voorbereiding

  1. Steek de BBQ aan en bereid voor op indirect grillen bij 110–120 °C.
  2. Maal de ingrediënten voor de rub in een keukenmachine tot een fijn poeder. Bewaar overtollige rub in een luchtdichte pot.
  3. Verwijder het vlies aan de binnenzijde van de ribben met een bot mes en trek het eraf.
  4. Wrijf de ribben aan beide zijden goed in met de rub en laat even intrekken.

2. Roken

  1. Leg de rookhoutchunks tussen de hete kolen. Zodra er rook ontstaat, plaats je de ribben op het rooster (indirect).
  2. Rook de spareribs ongeveer 3 uur, terwijl je de temperatuur constant houdt.
  3. Voor extra mals vlees: wikkel de ribben in aluminiumfolie met een scheut appelsap en gaar nog 1 uur extra.

3. BBQ-saus

  1. Voeg alle natte ingrediënten samen in een pannetje en breng zachtjes aan de kook.
  2. Voeg daarna de droge ingrediënten toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Laat de saus afkoelen. Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast – tot 4 weken houdbaar.

4. Coleslaw

  1. Meng witte kool, winterpeen, rozijnen en crème fraîche in een kom.
  2. Breng op smaak met zout en peper. Nog lekkerder als je de coleslaw een dag van tevoren maakt.

5. Serveren

Serveer de gerookte spareribs met een royale kwast BBQ-saus en de frisse coleslaw. Comfortfood op z’n best!

Thijs Staffhorst