Een stevige winterse klassieker met een wild twist — rijkgevuld met wild zwijn, rauwe ham en kruidige ganzenchorizo-balletjes. Perfect om mee op te warmen na een koude dag in het veld.
Ingrediënten
- 900 gram spliterwten
- 1,25 liter water
- 1,25 liter wildbouillon
- 800 gram wild zwijn (eventueel gerookt)
- 175 gram rauwe ham
- 650 gram ganzenchorizo-vleesballetjes
- 75 gram spekjes
- 450 gram knolselderij, in kleine blokjes
- 175 gram wortel, in kleine blokjes
- 2 uien
- 2 preien
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels sambal oelek
- 1 theelepel zwarte peper
- Zout naar smaak
- Bladselderij
Optioneel — wild zwijn roken
Rook plakken van 2 cm dik op de BBQ op 65–80°C gedurende 1,5 uur (of koud 10 uur). Snijd daarna in stukken en gebruik direct of vries in.
Ganzenchorizo-balletjes
Gebruik het recept uit De Jager 10-2023 of draai zelf kleine balletjes van wildgehakt.
Bereidingswijze
- Spoel de spliterwten af onder koud water. Doe ze samen met het wild zwijn, het water en de bouillon in een grote pan. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de erwten uit elkaar vallen en het vlees gaar is.
- Voeg het spek en de ham toe, breng opnieuw aan de kook en doe daarna de groenten erbij. Laat koken tot alles zacht is.
- Bak intussen de ganzenchorizo-balletjes in een pan en voeg ze toe aan de soep. Breng op smaak met sambal, peper, zout en bladselderij. Laat nog een paar minuten zachtjes meekoken.
- Laat de soep afkoelen — ze dikt dan verder in en is de volgende dag nóg lekkerder. Ook goed in te vriezen.
Smakelijk eten!
Aline Huizenga