Site Logo

Tarte tatin wildstoof

Een hartige variant op de klassieke Franse tarte tatin, gevuld met een rijke stoof van wildvlees, paprika, kruiden en tomaat. De combinatie van krokant bladerdeeg en smeuïge wildragout maakt dit gerecht perfect voor een feestelijke avond of etentje.

Ingrediënten

  • 500 gram wild (stoofvlees van hert, gans, ree of zwijn)
  • 100 gram spekblokjes
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 4 tenen knoflook
  • 400 gram paprika uit pot
  • 6 el tomatenpuree
  • 500 cc witte wijn
  • Rasp en sap van ½ citroen
  • 4 takjes tijm, opgebonden
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 el verse oregano
  • 1,5 el verse salie
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 plakjes bladerdeeg (of 1 rol vers)
  • 2 witte uien, in ringen
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 el andere azijn
  • Paneermeel

Benodigdheden

  • Skillet of lage taartvorm (20–25 cm doorsnede)
  • Kamado (BBQ) op 220°C indirect of oven op 220°C hetelucht

Bereiding

  1. Stoof bereiden: Snijd het wildvlees in stukjes en bak kort aan in een braadpan. Blus af met witte wijn. Bak in een aparte pan de spekjes, rode ui en knoflook aan. Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg dit mengsel samen met de paprika, kruiden, citroenrasp en citroensap bij het vlees en laat circa 2,5 uur sudderen tot het vlees mals is.
  2. Saus indikken: Laat de stoof uitlekken in een vergiet en vang het vocht op. Bak de witte ui en knoflook, voeg de azijnen en het stoofvocht toe en laat inkoken tot een stroperige saus. Laat afkoelen.
  3. Tarte tatin opbouwen: Rol het bladerdeeg uit tot de grootte van de schaal. Vet de schaal in. Verdeel de stoof over de bodem, leg de gehalveerde tomaatjes met de snijkant naar beneden erop en verdeel het uienmengsel erover. Strooi wat paneermeel over het bladerdeeg en leg het met de paneermeelkant naar beneden op de vulling. Druk de randen aan en prik enkele gaatjes in het deeg.
  4. Bakken: Bak circa 30 minuten op 220°C tot het deeg goudbruin is. Keer om op een groot bord en serveer.

Smakelijk eten!

Aline Huizenga