Weer of geen weer – de BBQ kan altijd aan! Deze wild zwijn spareribs hebben een heerlijke bite en worden gerookt met zelfgemaakte kruidenrub en huisgemaakte barbecuesaus. Serveer met frisse coleslaw voor de ultieme winterse comfortfood-ervaring.
Apparatuur
- BBQ met deksel (voor indirect grillen)
- Rookhoutchunks (bijv. appel of eiken)
Ingrediënten
- 4 spareribs van wild zwijn
- 300 g fijngesneden witte kool
- 150 g julienne van winterpeen
- 50 g rozijnen
- 200 g crème fraîche
Spare Ribs Rub
- 10 el bruine basterdsuiker
- 5 el paprikapoeder
- 2 el zwarte peper
- 2 el zout
- 2 el chilipoeder
- 3 el knoflookpoeder
- 2 el uienpoeder
- 1 tl cayennepeper
BBQ-saus
- 500 ml ketchup
- 100 ml appelciderazijn
- 100 ml honing
- 75 ml cola
- 75 ml appelsap
- 2 el sojasaus
- 50 ml Worcestershiresaus
- 4 el bruine basterdsuiker
- 2 el appelstroop
- 1 el Tabasco
- 3 el donkere balsamicoazijn
- 3 el van de gemaakte Spare Ribs Rub
Bereidingswijze
1. Voorbereiding
- Steek de BBQ aan en bereid voor op indirect grillen bij 110–120 °C.
- Maal de ingrediënten voor de rub in een keukenmachine tot een fijn poeder. Bewaar overtollige rub in een luchtdichte pot.
- Verwijder het vlies aan de binnenzijde van de ribben met een bot mes en trek het eraf.
- Wrijf de ribben aan beide zijden goed in met de rub en laat even intrekken.
2. Roken
- Leg de rookhoutchunks tussen de hete kolen. Zodra er rook ontstaat, plaats je de ribben op het rooster (indirect).
- Rook de spareribs ongeveer 3 uur, terwijl je de temperatuur constant houdt.
- Voor extra mals vlees: wikkel de ribben in aluminiumfolie met een scheut appelsap en gaar nog 1 uur extra.
3. BBQ-saus
- Voeg alle natte ingrediënten samen in een pannetje en breng zachtjes aan de kook.
- Voeg daarna de droge ingrediënten toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Laat de saus afkoelen. Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast – tot 4 weken houdbaar.
4. Coleslaw
- Meng witte kool, winterpeen, rozijnen en crème fraîche in een kom.
- Breng op smaak met zout en peper. Nog lekkerder als je de coleslaw een dag van tevoren maakt.
5. Serveren
Serveer de gerookte spareribs met een royale kwast BBQ-saus en de frisse coleslaw. Comfortfood op z’n best!
Thijs Staffhorst