Zon op
08:39
Zon onder
16:22
Nachtmodus
Foto: Robert Jan Asselbergs

Schipholganzen en edelherten uit de Oostvaardersplassen: deze poelier verwerkt al uw probleemwild – de Volkskrant

Poeliersbedrijf Pieter van Meel verwerkt naast ‘regulier’ wild en gevogelte ook geschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen. Directeur Thomas van Meel: ‘Wild is te lekker om van het menu te laten verdwijnen.’

Naast herten uit de Oostvaardersplassen verwerkt Poeliersbedrijf Pieter van Meel ook ganzen die geschoten worden op Schiphol en damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Het is geen bewuste strategie bezweert Thomas van Meel met een lach. ‘Je moet niet vergeten dat er weinig bedrijven zijn zoals het onze’, zegt hij. ‘De meeste poeliers zeggen: er valt weinig te verdienen met dit soort acties, want er komen vaak grote hoeveelheden binnen in korte tijd, meestal op het verkeerde moment en het levert veel gedoe op. Wij vinden het een uitdaging om er iets van te maken en om vernietiging van mooie producten te voorkomen. Aan ganzen is echt niet makkelijk te verdienen. Met deze edelherten is het anders, dat is niet alleen heel goed vlees, het is voor de consument toegankelijker dan gans.’

Is hij in een tijd van minder vlees eten bang dat wild verloren gaat? ‘Juist niet’, zegt hij. ‘De kwalijke kanten van vlees zoals dierenleed en milieuschade door intensieve landbouw, heb je niet bij wild. Dus het vlees dat nog gegeten wordt, kan beter wild zijn.’ Hij heeft nog een reden waarom wild niet van het menu zal verdwijnen. ‘Daar is het te lekker voor.’

Lees het hele bericht gratis op de website van de Volkskrant

devolkskrant.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws