05:32
21:39
Nachtmodus

Odette Zonnenberg

Hoe bent u in aanraking gekomen met de jacht?
Als kind was ik altijd al geïnteresseerd in de natuur, ik zat bij de scouting en leerde al heel jong de bomen, planten en dieren in hun leefomgeving bestuderen. Ik ben opgegroeid aan de rand van de Veluwe en nam steevast de honden van de verschillende buren mee om lange wandelingen te maken over heide en door bossen. Dus de passie voor natuur was al vroeg aanwezig. Mijn partner jaagt, dus ik ben er niet onbekend mee. Een mooie gevilde haas in de keuken en zo nu en dan een reebiefstuk, eten uit de natuur is voor mij de gewoonste zaak van de wereld. Daarnaast ben ik al lang actief met mijn jachthond, echter meegaan met de jacht vond ik op een gegeven moment niet meer genoeg. Ik wilde zelf actief deelnemen.

Wat betekent het woord ‘jagen’ voor u?
Als moderne jongjager voel ik me met één been staan in een eeuwenoude traditie van wild oogsten en met het andere been in de moderne trend van gezond, eerlijk en zo zelfvoorzienend mogelijk eten. Ik voel de verantwoording voor mijn jachtveld en beheer en observeer het met liefde, ik zorg dat de biotoop in stand blijft en waar mogelijk verbeterd kan worden en soms oogst ik uit dit stukje prachtige natuur. Daarnaast ga ik als jongjager mee met anderen en krijg ik de kans in andere jachtvelden mee te kijken en te leren. Natuurlijk bied ik ook andere jongjagers actief de mogelijkheid om met me mee te gaan in het veld, de jeugd heeft de toekomst.

‘Ik zorg voor mens, dier en natuur’
‘Ik zorg voor mens, dier en natuur’

Welke rol ziet u voor jagers weggelegd in het Nederlandse landschap?
Oh, wat is Nederland prachtig! Zoveel verschillende landschappen en biotopen en wat hebben we het als jagers druk. Ik zeg wel eens, wat zou ik graag fulltime jager willen zijn. Als onmisbare schakel tussen de boer, de stedeling en het Nederlandse landschap.

Wat zou u de Nederlandse jagers aan advies mee willen geven?
Neem elkaar mee het veld in, jong en oud, jager en niet jager. Geniet samen van de natuur.

Over Odette Zonnenberg (1973)
Odette heeft twee mooie passies. Ze werkt als intensive care verpleegkundige, waarbij ze liefdevol zorgt voor mensen na een hartoperatie. Sinds enige tijd is ze de trotse bezitter van een jachtakte, dus zorgt ze ook hier voor mens, dier en natuur.

  • Delen: